Forţele Aeriene Franceze confirmă (Foto): Un avion Su-35 a efectuat manevre periculoase în apropierea a două aeronave Rafale

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion rusesc Su-35 în timpul unei interceptări neprofesioniste a avioanelor franceze Rafale: Sursa foto: Ministerului francez al Apărării
Avion rusesc Su-35 în timpul unei interceptări neprofesioniste a avioanelor franceze Rafale: Sursa foto: Ministerului francez al Apărării

În cadrul un incident aviatic care a avut loc recent în regiunea Levant, Forțele Aeriene și Spațiale Franceze (AAE) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul unui avion de vânătoare rusesc Su-35 "Flanker-E" în raport cu două avioane franceze Rafale. Forţele Aeriene Franceze au confirmat acest incident la mai puţin de o zi după ce U.S. Air Forces Central a publicat o înregistrare video cu momentul în care două avioane de vânătoare rusești Su-35 au efectuat o serie de manevre periculoase în încercarea de a doborî dronele americane MQ-9 Reaper care zburau în spaţiul aeriană al Siriei.

 

 

Statul Major General francez (EMA) a denunțat incidentul la 6 iulie 2023, acuzând modul neprofesionist în care  pilotului rus efectuat manevre aeriene în apropierea aeronavelor franceze.

Potrivit EMA, incidentul a avut loc la frontiera dintre Irak și Siria în timpul unei misiuni de poliţie aeriană care era efectuată de  avioane franceze Rafale. La scurt timp, un Su-35 s-a apropiat de una dintre aeronavele francez într-o manieră considerată prea riscantă și neprofesionistă.  

În sprijinul declarației comunicate, Statul Major General francez a publicat o fotografie a avionului de vânătoare rusesc Su-35, cel mai probabil realizată cu una dintre camerele de bord de care dispune un afion Rafale. În imagine se poate observa cât de mult se apropie pilotul avionului de vânătoare rusesc Su-35 "Flanker-E" de avionul francez.

Forțele franceze, inclusiv avioane de vânătoare precum Rafale, au fost desfășurate în regiune Levant pentru a efectua lovituri aeriene asupra țintelor ISIS și pentru a oferi sprijin aerian apropiat forțelor terestre în cadrul operațiunii Chammal, potrivit pubicației AeroTime.

Operațiunea Chammal consta în participarea armatei franceze la Operațiunea Inherent Resolve, un efort multinațional de combatere a amenințării reprezentate de Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS). Implicarea Franței în această misiune a început în septembrie 2014, la cererea autorităților irakiene, și continuă până în prezent.

Acest incident a avut loc la 24 de ore după ce trei avioane rusești Su-35 ar fi hărțuit trei drone MQ-9 Reaper ale USAF, declanșând rachete de semnalizare și forțând dronele să efectueze manevre de evitare. La momentul respectiv, dronele erau angajate într-o misiune împotriva ISIS în Siria.

La sfârșitul lunii iunie 2023, Centrul Forțelor Aeriene ale SUA (AFCENT) a sugerat că un comportament imprudent și agresiv al forțelor aeriene rusești în Orientul Mijlociu ar putea fi o strategie compensatorie legată de criza din Ucraina, dar care, cu toate acestea, reprezintă un risc semnificativ pentru trupele staționate în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel