Forțele Aeriene ale SUA au testat o dronă cu inteligență artificială (Foto/Video): Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona XQ-58 Valkyrie în timpul lansării. Sursa foto: Air Force Research Laboratory.
Drona XQ-58 Valkyrie în timpul lansării. Sursa foto: Air Force Research Laboratory.

Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.

Algoritmii de inteligență artificială, dezvoltați de laboratorul de cercetare pentru misiuni de luptă aeriană autonomă, din cadrul U.S. Air Foce, au fost integrați în sistemul de comanda al XQ-58A. Testul de zbor a avut loc în poligonul militar din Golful Eglin.

Algoritmii AI au folosit rețele neuronale pentru a pilota vehiculul aerian împotriva unor ţinte simulate, folosind sisteme de luptă simulate.

,,Testarea AI necesită o combinație de metode de testare și evaluare noi și tradiționale. Echipa a învățat multe lecții care vor fi folosite în programele viitoare", a declarat Ryan Bowers, inginerul-șef de testare din cadrul proiectului.

Testul de zbor au fost efectuate de către ''Escadrila 40 de Testare'', cu sprijinul Kratos Defence.

A fost o continuare a testului de zbor efectuat cu succes in 25 iulie. Zborul anterior a presupus mai mult o prezentarea pentru Pentagon (DoD) a unui vehicul aerian de ultima generaţie, fără echipaj, pilotat AI.

,,Faptul că am putut zbura alături de această aeronavă antrenată și pilotată de inteligența artificială a confirmat cu adevărat că această tehnologie este foarte reală și face parte din viitorul nostru'', a declarat căpitanul Tyler Brown, principalul membru al echipajului care a urmărit zborul dronei XQ-58A.

,,Este imperativ să înțelegem puterea AI, punctele sale forte și slabe'', a mai spus Brown.

Statele Unite explorează în mod activ posibilitatea implementării pe scară largă a diferitelor tipuri de inteligență artificială în sectorul apărării.

Pentagonul a creat un grup de lucru privind inteligența artificială numit Task Force Lima. Principala sarcină a grupului va fi de a determina nivelul de securitate atunci când se utilizează inteligența artificială în cadrul Departamentului de Stat. Experții urmează să identifice situațiile în care utilizarea inteligenței artificiale devine periculoasă.

Drona Valkyrie poate zbura până la o altitudine de 14.000 de metri, are o autonomie maximă de 5.600 km și poate atinge o viteză de cel mult 882 km/h. Masa maximă la decolare este de 2.722 kg, având o încărcătură utilă totală de 544 kg (272 kg intern și 272 kg extern).

Pe lângă faptul că drona XQ-58A este una de ultimă generație, fiind realizată în tehnologie stealth, are și un cost mic de producție. Kratos, constructorul XQ-58A, este unul dintre cei trei producători de aeronave aleși de Forțele Aeriene americane (USAF) pentru a construi prototipuri de drone autonome, denumite și Skyborg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel