Folosite intens împotriva Ucrainei, Rusia anunță un program de modernizare a rachetelor de croazieră Kalibr

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În cadrul unui interviu acordat jurnalului Apărarea națională, directorul general al concernului aerocosmic Almaz-Antey din Rusia, Yan Novikov, a declarat, pe 25.04.2022, că racheta de croazieră de tip Kalibr, cu care sunt dotate navele și submarinele moderne, va fi îmbunătățită.

“Bineînțeles că se lucrează la modernizarea rachetelor din familia Kalibr. Ministerul rus al Apărării manifestă un mare interes pentru acest tip de armă”, a precizat Novikov, ale cărui declarații au fost preluate și de agenția de presă Interfax.

“Intenționăm să întărim caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei și să creștem eficiența întrebuințării acesteia în luptă. La final, așteptăm un produs care va fi mult superior generației actuale”, a spus Yan Novikov.

Kalibr este o familie de rachete rusești de croazieră, cu rază lungă de acțiune, dezvoltate de Biroul de proiectare și construcții Novator din cadrul concernului Almaz-Antey.

Ministerul rus al Apărării a informat despre întrebuințarea la scară largă a rachetelor de acest tip în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina.

Comentariul autorului: Probabil, oficialul rus s-a referit la noua rachetă de croazieră Kalibr-M, a cărui dezvoltare a fost anunțată de reprezentanții Rusiei încă de la începutul anului 2019.

Noua rachetă va avea un gabarit mai mare și o bătaie extinsă de peste 4.500 de kilometri, față de aproximativ 2.000 de kilometri în prezent. Greutatea ogivei va fi de aproximativ o tonă, adică dublă față de cea actuală.

Producerea rachetelor Kalibr-M este inclusă în Programul de stat pentru înzestrare până în 2027, urmând ca acestea să fie predate Forțelor Navale spre sfârșitul programului. Acestea vor fi amplasate pe navele de suprafață mari, începând de la fregate, precum și pe submarinele nucleare. Ele vor fi destinate pentru distrugerea obiectivelor terestre și vor putea să poarte atât ogive convenționale, cât și ogive nucleare.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel