Flota rusă din Marea Neagră anunță noi lansări de rachete cu complexul de coastă Utes din munții Crimeei

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 16.10.2021, că, în cursul săptămânii viitoare, un detașament de nave de luptă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) va efectua un exercițiu de apărare antiaeriană. 

“În timpul unui exercițiu tactic cu dublă partidă, un detașament de nave al FRMN va desfășura activități de respingere a unui atac cu rachete al adversarului convențional, cu întrebuințarea complexelor de rachete antiaeriene de la bord”, se arată într-un comunicat de presă preluat de agenția Interfax.

După cum au precizat reprezentanții ministerului, echipajul complexului de rachete cu bazare staționară Utes din dotarea brigăzii de rachete de coastă a FRMN va efectua lansarea unor rachete-țintă de tip Progress.

În același timp, echipajul fregatei Amiral Groigorovici va escorta rachetele și le va distruge cu complexul de rachete antiaeriene de la bord.

“Rachetele-țintă Progress vor fi lansate la o distanță de până la 300 de kilometri și o altitudine de 1.000 de metri”, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

 

Complexele Utes, amplasate la o altitudine de 500-600 de metri în munții din Crimeea

 

Agenția de presă Interfax a informat că Utes este amplasat în munții din Peninsula Crimeea, la o altitudine de 500-600 de metri deasupra nivelului mării, în instalații subterane protejate. După ce Crimeea a intrat în compunerea Federației Ruse, până la sfârșitul anului 2016 a fost refăcută capacitatea de luptă a acestuia. Complexul de rachete de coastă Utes întrebuințează racheta de croazieră modernizată P-35 cu focos de aproximativ 1.000 de kilograme.

“În prezent, complexul de coastă Utes, care asigură distrugerea țintelor navale la o distanță de 300 de kilometri, este capabil să lucreze în mod eficient împreună cu complexele de rachete mobile de tip Bastion și Bal aflate în dotarea brigăzii de rachete de coastă a FRMN”, au precizat anterior reprezentanții Statului major al FRMN.

Comentariul autorului: Exercițiul planificat în cursul săptămânii viitoare va fi al treilea de acest gen desfășurat în anul 2021.

Primul exercițiu a fost efectuat pe 26 martie, când navele mici antisubmarin Suzdalets și Kasimov au lansat rachete antiaeriene cu complexele Osa-M pentru a distruge rachetele Progress lansate de complexul Utes.

De asemenea, pe 26 mai, echipajul fregatei Amiral Grigorovici a interceptat rachetele Progress lansate de pe litoralul Crimeii cu ajutorul complexului de rachete antiaeriene Shtil.

În anii trecuți, au fost efectuate câte două exerciții de acest tip, respectiv pe 09 ianuarie și 30 iulie 2020, precum și în aprilie și iulie 2019. De regulă, rachetele Progress lansate cu complexul Utes au fost distruse de fregatele Proiect 11356 ale FRMN (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov).

Astfel se poate constata că divizionul de rachete de coastă Utes execută trageri de luptă destul de rar, de regulă, de două ori pe an (câte o lansare în fiecare perioadă de instrucție, de iarnă sau de vară). Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin logistic foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

Complexul staționar de rachete de coastă Utes este amplasat în sudul Peninsulei Crimeea, în zona Cape Aja, în proximitatea localității Rezervnoe. Complexul face parte din Brigada 15 Rachete și Artilerie de Coastă - Sevastopol a Corpului 22 Armată - Simferopol din cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale FRMN, care include patru divizioane de rachete (trei mobile și unul staționar). Două divizioane sunt dotate cu complexe de rachete de tip Bastion, cu rază lungă de acțiune, unul cu complexe Bal, cu rază scurtă de acțiune, și unul cu complexe Utes.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel