Finlanda urmăreşte activitatea militară a Rusiei în zona arctică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Finlanda urmărește activitatea sporită a statelor care sunt prezente în zona arctică, dar mai ales exercițiile militare rusești desfăşurate în această regiune, potrivit BulgarianMilitary care citează publicaţia Nezavisimaya Gazeta.

Acest lucru a fost anunțat luni de ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, care a vorbit în cadrul unei conferinţe  desfăşurată la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.

„În ultima perioadă, activitatea în Arctică a crescut. Urmărim îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în această regiune, inclusiv recentele manevre militare de amploare ale Rusiei în zona arctică ", a spus Kaikkonen.

El a subliniat, de asemenea, că este importanta „continuarea cooperării dintre europeni și Statele Unite." Ministrul finlandez al Apărării a declarat că forțele armate ale țării „ pot să coopereze și să lucreze uşor în aceste condiții [arctice].

Kaikkonen a adăugat că Finlanda intenționează să-și crească bugetul pentru apărare cu 30% pe parcursul anilor 2020-2029, ca urmare a cheltuielilor pentru apărare care vor depăși 2% din PIB.

Într-o analiză realizată pentru Defense News, ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, precizează că, începând cu anul 2020, Finlanda urmează să achiziţioneze pentru forţele navale, patru corvete noi din clasa Pohjanmaa, dar, în acelaşi timp, va începe un amplu proces de înlocuire a actualei flote de avioane de luptă F-18 Hornet, cu altele noi. 

Aceste două proiecte - care au o valoare totală estimată de 8,3-11,3 miliarde de euro (9,1-12,4 miliarde USD) - vor însemna o creștere medie de 30% a bugetului anual de apărare al Finlandei, pe tot parcursul anilor 2020-2029. ,,La urma urmei, sistemul de apărare este un ansamblu care trebuie dezvoltată într-o manieră echilibrată - cu o perspectivă pe termen lung'', precizează Antti Kaikkonen.

Rusia, Marea Baltica și Arctica sunt pe masa discuțiilor de la Pentagon

Ministrul Apărării din Finlanda,  Antti Kaikkonen, a fost săptămâna aceasta la Washington DC, într-o vizită care a culminat cu o întâlnire trilaterală între Finlanda, Suedia și SUA.

Kaikkonen s-a întâlnit la Pentagon cu ministrul apărării din Suediei, Peter Hultqvist, și cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper. Pe ordinea de zi s-au aflau „preocupări reciproce de securitate", inclusiv Rusia, China, situația de securitate în Atlanticul de Nord, Marea MBaltic și Arctic, potrivit unui comunicat al Pentagonului, citat de News Now Finland.

Aceștia au abordat, de asemenea, o gamă largă de probleme de apărare, inclusiv interoperabilitatea cu Statele Unite și NATO, importanța pregătirii, relația transatlantică și modalitățile de a continua cooperarea trilaterală.

În mai 2018, Finlanda, Suedia și SUA au semnat Declarația tripartită de intenție privind cooperarea în domeniul apărării. Esper a mulțumit Finlandei și Suediei pentru găzduirea de exerciții militare regionale care cresc pregătirea și gradul de interoperabilitate dintre forțele militare ale celor trei țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel