Finlanda, recent devenita stat membru al NATO, îşi va consolida apărarea aeriană cu sistemul israelian David’s Sling

S.I. Catalin |
Data publicării:
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a sistemului, care este proiectată să intercepteze rachete, drone și avioane.

După ce tocmai a fost admisă oficial în NATO, Finlanda și-a anunțat intenția de a achiziționa sistemul israelian "David’s Sling" pentru a-și consolida apărarea aeriană. Contractul are o valoare de 316 milioane de euro, potrivit unui comunicat emis de Ministerul finlandez al Apărării la 5 aprilie.

 

,,Această achiziție va oferi forțelor finlandeze o nouă capacitate de interceptare a țintelor la mare altitudine. În același timp, continuăm dezvoltarea ambițioasă și pe termen lung a capacităților de apărare ale Finlandei într-un nou mediu de securitate", a comentat ministrul finlandez al apărării, Antii Kaikkonen, care se așteaptă să demisioneze în curând după ce Partidul Coaliției Naționale [centru-dreapta] a câștigat alegerile parlamentare din 2 aprilie.

Potrivit oficialilor de Helsinki, achiziția sistemului "David’s Sling", descris ca fiind "cu rază lungă de acțiune", va "extinde considerabil raza operațională" a apărării aeriene finlandeze. Acesta a adăugat că "cerința minimă de altitudine pentru sistemul de apărarea aeriană a fost stabilită la 15.000 de metri în cererea de ofertă".

În realitate, "David’s Sling" este un sistem de apărare aeriană cu rază medie de acțiune. În apărarea aeriană israeliană, acesta se situează între bateriile Iron Dome și Arrow 3, care sunt capabile să intercepteze rachete balistice în faza lor exo-atmosferică.

Dezvoltat de compania Rafael Advance Defence Systems și de grupul american Raytheon, "David’s Sling" a fost concepută pentru a intercepta simultan mai multe rachete cu o rază de acțiune cuprinsă între 40 și 300 km, cum ar fi Scud-B și Fateh-110, și chiar rachete Khaibar-1. Sistemul funcționează cu un radar multifuncțional 3D AESA furnizat de Elta System și cu rachete de interceptare "Stunner" sau "SkyCeptor".

'Stunner' poate fi folosită pentru a distruge atât rachete [de croazieră și balistice], cât și aeronave. Aceasta rachetă are un sistem de urmărire cu două moduri [infraroșu și radar], ceea ce face mai dificilă bruierea sau momirea. Își distruge ținta prin coliziune directă ["hit to kill"].

În prezent, pe lângă F/A-18 Hornet [care va fi înlocuit în curând cu F-35A], capacitățile finlandeze de apărare aeriană se bazează pe sistemele CROTALE NG, ASRAD-R [care utilizează rachetele antiaeriene portabile RBS 70] și NASAMS 2, care au o eficacitate de aproximativ 25/30 km.

Reamintim că Finlanda s-a alăturat inițiativei European Sky Shield, lansată în octombrie anul trecut de Germania, în cadrul NATO. Această inițiativă are ca scop crearea unui sistem european de apărare antiaeriană și antirachetă prin achiziționarea în comun a sistemelor necesare, în special a sistemului german IRIS-T SLM, a sistemului american Patriot și a sistemului Arrow 3.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel