Finlanda își înarmează flota de avioane F-35 cu rachete cu rază de acțiune de 1.000 km

S.I. Catalin |
Data publicării:
Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin.
Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin.

Forțele Aeriene Finlandeze [FAF] urmează să își îmbunătățească capacitățile prin achiziționarea de rachete bunker-buster cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri. Anunțată la 31 mai de către ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, această achiziţie urmează semnării unei scrisori de intenție [LOI] pentru rachetele aer-sol JASSM-ER. Această mișcare strategică asigură faptul că Helsinki va menține disponibilitatea operațională pentru noua sa flotă de F-35, care va înlocui vechea flotă F/A-18 Finnish Hornet.  

Dincolo de rachete, pachetul de achiziții include suport logistic și de mentenanță din 2024 până în 2031, permițând echipajelor de la sol un timp suficient pentru a intra în posesia acestora și pentru a se obișnui cu operarea și întreținerea lor. Guvernul Statelor Unite a dat undă verde pentru potențiala vânzare a acestor rachete JASSM-ER alături de F-35A, costul total estimat ridicându-se la aproximativ 12,5 miliarde de dolari.  

În timp ce numărul exact de rachete comandate rămâne secret, Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare [DSCA] a indicat că Finlanda a solicitat 200 de unități de JASSM-ER.

Helsinki utilizează deja varianta "A" a rachetei (AGM-158A JASSM), care este transportată de flota de aeronave Boeing FA-18C/D Hornet a Forțelor Aeriene Finlandeze.

 

Programul militar HX

 

Anunțul privind achiziția JASSM-ER vine la patru ani după ce guvernul american a aprobat vânzarea acestuia către Finlanda. Aceasta făcea parte dintr-un pachet mai amplu menit să susțină oferta F-35A în cadrul programului HX al Forțelor Aeriene finlandeze, destinat să înlocuiască vechile sale avioane Hornet.

În timp ce JASSM poate atinge 370 km, JASSM-ER poate acoperi distanțe de aproape 1.000 km datorită adăugării unui nou motor turbofan cu două trepte de funcționare. JASSM-ER, recent comandat, va fi destinat utilizării împreună cu avioanele F-35A Lightning II. Guvernul finlandez a selectat F-35A la 10 decembrie 2021, după încheierea programului HX.

Este de așteptat ca Forțele Aeriene Finlandeze să primească 64 de astfel de avioane. Potrivit Defense News, primul lot de F-35 comandate ar urma să fie livrat și apoi desfășurat în bazele aeriene arctice din regiunea finlandeză Laponia până în 2026.

Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range [JASSM-ER] este o rachetă ghidată cu precizie, avansată, cu rază lungă de acțiune, dezvoltată de Lockheed Martin. Aceasta este concepută pentru a ataca ținte de importanță ridicată, bine protejate, de la o distanță semnificativă, reducând riscul pentru aeronava care o lansează. 

JASSM-ER măsoară aproximativ 4,27 metri în lungime, cu o anvergură a aripilor de aproximativ 2,64 metri. Această dimensiune compactă îi permite să fie transportat de o varietate de aeronave, inclusiv bombardiere și avioane de luptă. 

Propulsion for the JASSM-ER is provided by a turbofan engine, which significantly extends its range compared to the original JASSM. This engine allows the missile to travel at subsonic speeds, optimizing fuel efficiency and range. 

Pe lângă Statele Unite, rachetele AGM-158A sunt folosite și de aliații americani, printre care Australia, Polonia, Coreea de Sud și Japonia. La 28 mai 2024, Polonia a încheiat un contract pentru achiziționarea unui alt lot de JASSM-ER, când vicepremierul și ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a semnat un nou contract în valoare de 735 de milioane de dolari.

 

Achiziţia de avioane F-35 de către Finlanda

 

Finlanda a început procesul de achiziție a avioanelor de luptă F-35 ca parte a programului său HX Fighter, care urmărea să înlocuiască flota îmbătrânită de avioane F/A-18 Hornet.

Decizia de a achiziționa F-35 a fost anunțată oficial în decembrie 2021, în urma unui proces riguros de evaluare care a inclus diverși alți concurenți, precum Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Saab Gripen și Boeing F/A-18 Super Hornet. 

Guvernul finlandez a decis să achiziționeze un total de 64 de avioane F-35A Lightning II. Această achiziție este menită să îmbunătățească semnificativ capacitățile de apărare aeriană ale Finlandei și să asigure interoperabilitatea cu alte forțe NATO și aliate

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel