Finlanda a devenit oficial primul cumpărător al sistemului israelian de apărare aeriană David’s Sling: De ce nu a ales Patriot?

Cristian Soare |
Data publicării:
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a sistemului, care este proiectată să intercepteze rachete, drone și avioane.

Ministerul israelian al Apărării a anunțat oficial încheierea unui acord de furnizare către Finlanda a sistemului de rachete sol-aer David's Sling, care este responsabil nu numai cu distrugerea aeronavelor inamice, ci și cu interceptarea rachetelor balistice. Valoarea acordului a fost anunțată la 339,6 milioane de dolari, fără a se dezvălui numărul de sisteme, dar, având în vedere prețul, este posibil să fie vorba de o singură unitate.

Finlanda a semnat un acord istoric de achiziționare a sistemului israelian de apărare antiaeriană David's Sling în cadrul unei tranzacții evaluate la 339,6 milioane de dolari.

Acordul, semnat pe fondul unui conflict în curs de desfășurare, consolidează achiziționarea sistemului avansat de apărare antirachetă pentru Finlanda, marcând o etapă importantă.

Youtube video image

Versiunea finlandeză a sistemului David's Sling va fi dezvoltată în comun de companii israeliene și americane, Rafael Advanced Systems având un rol cheie. Această achiziție îmbunătățește capacitățile de apărare aeriană ale Finlandei și subliniază colaborarea internațională în domeniul tehnologiei militare. 

Este pentru prima dată când acest sistem a fost exportat. După cum s-a raportat anterior, contractul poate fi prelungit în pachete separate de 216 milioane de euro.

În această situație, este de asemenea important să înțelegem de ce Finlanda a ales sistemului David's Sling și nu, de exemplu, Patriot PAC-3, după cum precizează publicaţia DefenseExpress.

În primul rând, capacitățile sistemului sunt mai bune decât Patriot PAC-3. Dacă luăm în considerare distrugerea unor aeronave inamice, Patriot cu rachete GEM-T poate opera la o distanță de până la 160 km. "Sling of David" se pare că are o rază de acțiune de până la 300 km. 

În ceea ce privește interceptarea rachetelor balistice, ambele sisteme îndeplinesc principala cerință - interceptarea cinetică. Pentru Patriot PAC-3 cu MSE, raza de acțiune este de 60 km. Acest parametru nu este dezvăluit public pentru sistemul "Sling of David", dar raza minimă de interceptare a țintei, datorită utilizării rachetei Stunner (cunoscută și sub numele de SkyCeptor), este de cel puţin 40 km sau mai mult, ceea ce înseamnă că raza de interceptare a unei ținte balistice este obiectiv mai mare.

Alegerea "Sling of David", dacă evaluăm caracteristicile și prețul său în comparație cu Patriot PAC-3, ne permite deja să facem o alegere evidentă, dar mai există un alt factor, probabil și mai important.

Contractul pentru "Sling of David" a fost o continuarea logică a aprobării SUA pentru exportul acestui sistem în luna august, datorită faptului că acesta și alte sisteme antirachetă de producție israeliană sunt construite cu tehnologie și fonduri americane.

Un alt aspect este că rachetele sistemului David's Sling sunt lansate vertical, ceea ce înseamnă că nu există o zonă moartă deasupra lansatorului, ca în cazul Patriot. Iar radarul EL/M-2084 este mai mobil decât cel al sistemului american.

Prețul este un factor mai mult decât relevant în orice alegere. Și chiar și o unitate de foc David's Sling pentru 317 milioane de euro este mult mai ieftină decât costul mediu al unei unități de foc Patriot PAC-3 în întregime. În timp ce costul rachetei MSE este estimat la aproximativ 3 milioane de dolari, racheta Stunner este mult mai ieftină.

Există estimări potrivit cărora costul său este de 3-4 ori mai mic, iar când vine vorba de integrarea sa în noua versiune Patriot PAAC-4, surse din Pentagon au explicat că aceasta costă doar 20% din costul MSE.

Altfel spus, costul inițial pentru tot sistemul David's Sling cu tot rachete este de câteva ori mai mic decât cel al Patriot PAC-3.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel