Fiecare imperiu este propriul său constructor și distrugător

Emanuel Pietrobon |
Data publicării:
Sursă foto: Capitoliul Statelor Unite, luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump
Sursă foto: Capitoliul Statelor Unite, luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump

Colaboratul DefenseRomania, Emanuel Pietrobon ne transmit o analiză despre evenimentele șocante care au avut loc în capitala SUA, Washington. Incitantă și plină de exemple istorice, analiza este o lectură plăcută și care ne va pune pe gânduri.

Fiecare imperiu este propriul său constructor, în acelasi timp fiind și propriul său distrugător, tată din a cărui sămânță s-au născut atât Cezar, cât și Nero, fără a fi capabil să facă ceva pentru a anula sosirea dispariției sale - ceea ce, într-adevăr, se întâmplă adesea neîndemânatic prin sinucidere. Romulus Augustus a fost destituit, Imperiul a căzut, iar data este 06.01.2021. Romulus Augustus a fost demis de Odoacru, care de altfel îi ia locul. Pentru romani este începutul sfârșitului civilizației lor, pentru lumea antică este sfârșitul unei ere.

Această dispariție anunțată, pe care invazia hoardelor barbare doar o accelerează, fusese prevăzută, dar nu s-a făcut nimic pentru a o preveni și/sau a o încetini.  Acea zi, care a intrat deja în mod legitim în cărțile de istorie și a fost scrisă în cerneala de neșters a nebuniei mythopoeice, va fi interpretată greșit mult timp - prin voința de a falsifice dar și prin ignoranță - de către jurnaliști, intelectuali, politicieni și analiști, pentru că, la urma urmei, aceștia sunt aceiași oameni care ar dori să înlocuiască realitatea cu un asterisc și care de patru ani ne-au repetat că Donald Trump a fost un sughiț al istoriei. Nu, nu a fost. A fost exact episodul care a accelerat căderea, anunțând dispariția.

Scenariul a fost scris sub privirile neîncrezătoare ale întregii planete: o mulțime de manifestanți au luat cu asalt și au ocupat Capitolul pentru a-i arăta lui Trump că electoratul său îi este cu adevărat loial și crede în teoria fraudei care a stat la baza victoriei lui Joe Biden . Nu am asistat la acțiunea improvizată a unei mână de oameni disperați - chiar dacă personajele carnavalului nu au lipsit deloc - ci strigătul Americii profunde, acea America pe care doar Trump a fost capabilă să o înțeleagă și să o vrăjească și care s-a mobilizat în masă în 2016 și 2020 pentru că și-a găsit în el propriul Messia, omul providenței chemat să „facă din nou America mare”. Căci acea Americă a lui Trump, ne place sau nu, este WASP ( alb, anglo-saxon, protestant) și dispare inevitabil din cauza tendințelor demografice greu de modificat și care stau la baza climatului de tensiune interrasială permanenta. Trump este doar rezultatul putrefacției acestei Americi.

La 6.01.2021 nu a avut loc doar un gest demonstrativ al mișcării QAnon sau Proud Boys, ci au început ostilitățile împotriva sistemului social modern de către America Albă. Această America - America WASP a cărei fiu și tată, în acelasi timp, este Trump - este nerăbdătoare, supărată, resentimentară, dar, mai presus de toate, se teme de viitor și de revenirea la putere a Partidului Democrat , partidul acid al ideologiei liberale.

Pe străzile Americii, pro-Trump și pro-Biden nu se confruntă unul cu celălalt - sunt simple figuri - ci două viziuni opuse și ireconciliabile asupra unei care se încaieră pentru bogăția inimaginabilă a continentului.  Acest asalt, care are loc în contextul mai larg al instabilității socio-politice care a învăluit țara după moartea lui George Floyd, va face rău republicanilor acum, dar își va găsi locul legitim în istorie în câțiva ani. Demonizarea de astăzi devine istoricizarea sărbătorilor de mâine. Motivul este acolo pentru toți de văzut - chiar dacă este dificil de digerat: Trump a fost nu numai președintele muncitorilor și evangheliștilor, ci și al milioanelor (zeci) de proscriți cărora nimeni nu le-a dat vreodată voce și pe care i-a adus la urne - naționaliști albi, sudici nostalgici, teoreticieni ai conspirației apolitici care amestecă americanismul în forma sa cea mai sinistră cu conspirația permanent-exasperantă.

Mai mult, QAnon nu s-a născut cu Trump: teoriile conspirației trioului democrați-pedosatanism-reptilieni circulă online din anii '90. America adâncă, ne place sau nu, este cea care crede asemenea teorii, lipsa educației este nu numai remarcabilă dar perfectă în acest caz. De aceea, mai presus de toate, atacul asupra Capitolului va fi comemorat de milioane de americani. În ascuns la început dar pentru viitorul pe care îl vor, va fi simbol al acestei Americi ascunse, greu de găsit și deseori ignorată. Ceea ce este mai important, însă, nu privește jocul republicanilor împotriva democraților, ci Statele Unite în ansamblu: imaginea democrației prin excelență, inima așa-numitei „lumi libere” și un exportator al democrației din 1800, apare iremediabil deteriorată, discreditată, ridiculizată.

Căci America insurecțională, cea revoluționar trumpistă nu este nici democratică, nici egalitară, nici civilizată. Este doar interesată de privilegii. Pe care după războiul de independență a crezut că le-a câștigat definitiv, dar le-a pierdut, încet și sigur. Continentul nu mai este al lor, armele lor nu mai pot vâna, femeile lor nu mai sunt doar acasă la bucătărie cu liota de prunci după ele, biserica nu le mai este deschisă iar minoritățile, altădată ascunse prin păduri. își cer drepturile. Nu este America pe care o doresc sau produsul revoluției americane, așa cum ei o înțeleg. Este America altora și în special este America furata de către dușman.

Asociația „democrație - stabilitate” va deveni obiect al deriziunii crescânde - ca să nu mai vorbim de repercusiunile asupra puterii noi americane - și acest lucru poate favoriza doar toate acele puteri care încearcă să găsească o alternativă validă și funcțională la modelul liberal-democratice, precum Rusia , China sau Ungaria. Evenimentele care au zguduit Statele Unite în ultimii patru ani, începând cu Russiagate și terminând cu asaltul asupra Capitolului, sunt dovada faptului că viitorul este iliberal , sau mai bine zis post-liberal. De aceea întreaga lume va trebui să ia în seama acest aspect.

La 6.01.2021 imperiul a căzut, acest lucru nu poate însemna decât un singur lucru: spațiu pentru barbari - care, de la apariția lor de mii de ani nu sunt altfel. Este sfârșitul unei ere, secolul american și începutul definitiv al altei ere, multipolaritatea. Problema este că atacul asupra Capitoliului a fost un atac la adresa succesiunii legale a puterii de la Casa Albă. Noul barbar nu a mai dorit acest proces format în secole.

Efectele demiterii lui Romulus Augustus, însă, le vom vedea mai târziu în timp: cinci, zece ani. Vor fi ani grei, deoarece, historia magistra vitae, niciun imperiu nu și-a acceptat vreodată sfârșitul. Iar neacceptarea tristeții postmortem de către un imperiu - mai ales dacă are o proiecție universală și de natură mesianică - implică războaie, aroganță și imperialism spasmodic.

În cele din urmă, însă, odată ce mecanismul succesiunii este rupt pentru totdeauna și simbioza centru-periferie prăbușită, forța devine inerție și apărarea față de hoardele barbare devine imposibilă. Imperiul este mort, trăiește Imperiul!

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel