F-35 pentru România avansează, purtându-se discuții intense. Lockheed are un calendar de livrare impresionant de 156 de F-35 pe an

F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania
F-35 (model 1 la 1) expus la BSDA 2024 de către Lockheed Martin. Photo source: DefenseRomania

F-35 Lightning II e o poveste de succes inclusiv în Europa, unde foarte multe state au ales achiziția avionului american de generația a V-a. Printre aceste state se numără și România.

În cadrul expoziției internaționale Black Sea Defence And Aerospace 2024 (BSDA 2024), DefenseRomania a discutat cu Greg Day, Director International Business Development la Lockheed Martin inclusiv despre procesul de achiziție pe care România l-a demarat în ceea ce privește F-35.

Una din chestiunile care ne-a interesat a fost calendarul livrărilor. Cunoaștem că în contextul războiului de agresiune generat de Rusia împotriva Ucrainei, multe state aliate accelerat programele de înzestrare, fapt pentru care termenii de livrare au devenit o provocare uriașă pentru giganții din industrie.

Lockheed Martin estimează însă în continuare până în 2028 o cifră extrem de bună de 156 de avioane livrate anual.

Amintim că la începutul lunii publicația noastră a precizat că zeci de avioane F-35 nou-nouțe, aflate în prezent în depozite, ar putea începe să fie livrate chiar luna viitoare, după o întârziere de aproape un an, dacă actuala versiune a software-ului Tech Refresh 3 se dovedește stabilă și sigură, potrivit unui comunicat de presă al Joint Program Office (JPO).

Iar acest lucru ne fusese confirmat chiar de înaltul oficial al Lockheed Martin, în mai la BSDA, „Ne așteptăm ca livrările să continue în al treilea trimestru al acestui an și să livrăm între 75 și 110 avioane F-35 până la finalul anului”, a punctat Greg Day.

 

Discuțiile avansează pentru F-35, între Guvernul Statelor Unite și cel al României. Lockheed vizează o producție de cel puțin 158 de avioane pe an 

 

2. F-35 al Fo... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-39-1_26523800.jpeg)

F-35 al Forțelor Aeriene americane din Europa (USAFE) expus la BSDA 2024 - Lockheed Martin

În ceea ce privește România, informațiile oferite de Lockheed Martin au fost limitate, lucru de înțeles în contextul în care negocierile pentru semnarea angajamentului se poartă în acest moment între guvernele celor două state, lucru confirmat și de compania americană. Însă Greg Day amintește că în prezent 18 clienți au ales F-35 iar pentru gigantul american livrarea F-35 pentru statele care au ales această soluție este o prioritate.

„Angajamentul avansează, urmând să fie semnat, există discuții la nivel G2G (Guvern la Guvern). Treaba noastră, a Lockheed Martin e să explicăm capabilitățile F-35 și segmentele privind livrările. Sunt în prezent 18 clienți care au ales F-35 și fac parte din proiect. Integrăm fiecare națiune în program pentru a efectua livrările în funcție de dorințele clienților. Așa cum am spus avem o producție de 156 de avioane pe an. Când vom primi solicitările (n.r. - contractul și calendarul de livrare) din partea României? E o întrebare pe care trebuie să o adresați Guvernului român”, ne-a precizat oficialul Lockheed Martin.

Lockheed Martin intenționează ca producția de F-35 să rămână la aproximativ 156 de aeronave pe an, cel puțin până în 2028.

Potrivit estimărilor făcute de oficialii români, în primii ani ai decadei 2030 ar putea ajunge primele F-35 în țară.

Costul programului multianual F-35, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

CITEȘTE ȘI: „F-35 TR-3, loading 95%”. F-35 va domina în următorii 50 de ani iar implementarea standardului TR-3 decurge mai bine decât se credea

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel