SUA au aprobat vânzarea a 35 de avioane F-35 către Germania. Berlinul decide dacă continuă sau nu negocierile

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzare a 35 de avioane de luptă F-35 de către Germania, cu tot cu muniții și echipamente conexe, la un cost estimat la 8,4 miliarde de dolari, a anunțat joi Pentagonul.

,,Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Germaniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, oferind un înlocuitor adecvat pentru flota de avioane Tornado a Germaniei, care urmează să fie retrasă (n.r. din dotarea Forţelor Aeriene Germane), în sprijinul misiunii NATO „Nuclear Sharing”, piesa centrală a descurajării în Europa", a declarat joi departamentul Departamentul de Stat al SUA.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a notificat joi Congresul cu privire la această posibilă vânzare.

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat al SUA, notificarea nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat.

Aprobarea acestui acord a venit după ce cancelarul german Olaf Scholz a promis o modernizare a armatei germane, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Presa germană a precizat pe 8 ianuarie că noul ministru al Apărării al, Christine Lambrecht, i-a transmis cancelarului german Olaf Scholz că avioanele F-35 și Eurofighter ECR sunt din nou luate în considerare pentru înlocuirea aeronavelor Panavia Tornado ale Luftwaffe (Forţele Aeriene Germane) - optimizate pentru misiuni de atac (IDS), dar și pentru misiuni de război electronic și recunoaștere (ECR).

La începutul acestui an au apărut primele informaţii că oficialii de la Berlin ar fi decis în principiu ca Germania ar trebui să achiziţioneze avioane de vânătoare americane F-35, construite de Lockheed Martin, pentru a înlocui aparatele sale vechi Tornado.

Tornado este singurul avion militar german capabil să transporte bombe nucleare americane B61, depozitate în Germania, în cazul unui conflict. Însă acest model de avion este folosit de forţele aeriene germane încă din anii '80, iar Berlinul intenţionează să îl scoată din uz între 2025 şi 2030.

Luna trecută, un reprezentant al companiei Lockheed Martin a precizat că negocierile privind semnarea unui contract cu Germania, pentru achiziţia unor avioane de luptă F-35 Lightning ÎI, decurgeau destul de bine.

"Veți auzi mai multe despre asta în curând", a declarat J.R. McDonald, vicepreședinte în cadrul companiei americane Lockheed Martin, jurnaliștilor prezenţi la o conferință de presă la Expoziția Internațională de Aviație ILA Berlin 2022.

În același timp, primele avioane F-35 comandate de Germania, pentru a înlocui flota de avioane Tornado, ar putea fi livrate începând cu anul 2026, în funcție de rezultatul discuțiilor cu guvernul de la Berlin, a mai  precizat atunci McDonald.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel