F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Viper, sursă foto: U.S. Air Force
F-16 Viper, sursă foto: U.S. Air Force

Telenovela cu iz turcesc dintre Ankara și Washington pare că s-a terminat. Turcia a anunțat că a demarat procedurile tehnice în vederea înzestrării cu aeronave de tip F-16, la standarul Viper, cea mai modernă versiune a aeronavelor de vânătoare. În paralel, Turcia va moderniza și o parte din flota actuală de F-16.

Exclusă din programul F-35 Joint Strike Fighter, după ce nu a renunțat nici în ruptul capului la sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400, Turcia s-a văzut în fața unei crize majore a Forțelor Aeriene Turcești: Lipsa de aeronave moderne, dublată de lipsa de piloți.

În programul F-35, Turcia a achitat deja 1.4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială ce ar fi trebuit să ajungă la 100 de avioane F-35. Un număr de aproximativ 6 aeronave au fost deja construite pentru turci, dar niciodată livrate. Ca urmare a defecțiunii turce și achiziționarea de sisteme S-400, aceste avioane au fost achiziționate de forțele americane.

Ankara a amenințat că va cere despăgubiri.

 

Turcia a încercat să forțeze înzestrarea cu F-16, amenințând că în caz contrar se va îndrepta spre Su-35 și Su-57

 

2. F-16 al SU... (f-16-sua_49062000.jpg)

F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

În cursul acestei săptămâni a avut loc o întreagă telenovelă cu privire la înzestrarea Turciei cu aeronave F-16.  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că SUA au propus o vânzare de avioane F-16 ca o modalitate prin care Ankara își poate recupera investiția pierdută.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al SUA a negat că a făcut o astfel de ofertă, adăugând că Washingtonul și Ankara încă încearcă să rezolve expulzarea Turciei din programul F-35.

Mai mult, pentru a pune presiune pe SUA, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Washingtonul continuă să refuze să vândă avioane F-16 turcilor, Ankara nu exclude să se orienteze către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

 

Ministrul Apărării de la Ankara confirmă: F-16 Viper pentru Turcia

 

Doar că azi, ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, după Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, le-a declarat jurnaliștilor turci că a fost "lansată activitatea tehnică" pentru ca Turcia să primească avioane F-16. El a spus că măsura va întări și flancul NATO, nu doar țara sa.

Akar a vorbit despre cooperarea cu „aliatul nostru strategic” și „prietenul nostru”, Statele Unite. „Au început procedurile tehnice atât pentru furnizarea de avioane F-16V Block 70/72, precum și pentru modernizarea unor aeronave pe care le deținem”, a precizat ministrul Apărării de la Ankara, citat de publicația Haber. Hulusi Akar a subliniat că consolidarea Forțelor Aeriene Turce înseamnă, de fap, întărirea apărării NATO.

Oficialul turc nu a oferit momentan mai multe informații cu privire la înzestrarea Turciei cu F-16 Viper, mai ales în ceea ce privește prețul, în speță dacă acest proces vizează recuperarea a investițiilor făcute de turci în F-35 Joint Strike Fighter. Un lucru este însă cert: Toate ușile pentru F-35 sunt în acest moment închise pentru turci.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel