F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote

Tudor Curtifan / 23 oct 2021 / 12:39
F-16 Viper, sursă foto: U.S. Air Force
F-16 Viper, sursă foto: U.S. Air Force

Telenovela cu iz turcesc dintre Ankara și Washington pare că s-a terminat. Turcia a anunțat că a demarat procedurile tehnice în vederea înzestrării cu aeronave de tip F-16, la standarul Viper, cea mai modernă versiune a aeronavelor de vânătoare. În paralel, Turcia va moderniza și o parte din flota actuală de F-16.

Exclusă din programul F-35 Joint Strike Fighter, după ce nu a renunțat nici în ruptul capului la sistemele de apărare antiaeriană rusești S-400, Turcia s-a văzut în fața unei crize majore a Forțelor Aeriene Turcești: Lipsa de aeronave moderne, dublată de lipsa de piloți.

În programul F-35, Turcia a achitat deja 1.4 miliarde de dolari pentru o comandă inițială ce ar fi trebuit să ajungă la 100 de avioane F-35. Un număr de aproximativ 6 aeronave au fost deja construite pentru turci, dar niciodată livrate. Ca urmare a defecțiunii turce și achiziționarea de sisteme S-400, aceste avioane au fost achiziționate de forțele americane.

Ankara a amenințat că va cere despăgubiri.

 

Turcia a încercat să forțeze înzestrarea cu F-16, amenințând că în caz contrar se va îndrepta spre Su-35 și Su-57

 

2. F-16 al SU... (f-16-sua_49062000.jpg)

F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

În cursul acestei săptămâni a avut loc o întreagă telenovelă cu privire la înzestrarea Turciei cu aeronave F-16.  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că SUA au propus o vânzare de avioane F-16 ca o modalitate prin care Ankara își poate recupera investiția pierdută.

Pe de altă parte, Departamentul de Stat al SUA a negat că a făcut o astfel de ofertă, adăugând că Washingtonul și Ankara încă încearcă să rezolve expulzarea Turciei din programul F-35.

Mai mult, pentru a pune presiune pe SUA, președintele Industriei de Apărare a Turciei, Ismail Demir, a declarat că dacă Washingtonul continuă să refuze să vândă avioane F-16 turcilor, Ankara nu exclude să se orienteze către aeronave ruseşti Su-35 şi Su-57.

 

Ministrul Apărării de la Ankara confirmă: F-16 Viper pentru Turcia

 

Doar că azi, ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, după Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, le-a declarat jurnaliștilor turci că a fost "lansată activitatea tehnică" pentru ca Turcia să primească avioane F-16. El a spus că măsura va întări și flancul NATO, nu doar țara sa.

Akar a vorbit despre cooperarea cu „aliatul nostru strategic” și „prietenul nostru”, Statele Unite. „Au început procedurile tehnice atât pentru furnizarea de avioane F-16V Block 70/72, precum și pentru modernizarea unor aeronave pe care le deținem”, a precizat ministrul Apărării de la Ankara, citat de publicația Haber. Hulusi Akar a subliniat că consolidarea Forțelor Aeriene Turce înseamnă, de fap, întărirea apărării NATO.

Oficialul turc nu a oferit momentan mai multe informații cu privire la înzestrarea Turciei cu F-16 Viper, mai ales în ceea ce privește prețul, în speță dacă acest proces vizează recuperarea a investițiilor făcute de turci în F-35 Joint Strike Fighter. Un lucru este însă cert: Toate ușile pentru F-35 sunt în acest moment închise pentru turci.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy