Su-35 VS. F-16: Piloţii ruşi au încercat în Siria să repete incidentul din Marea Neagă cu doborârea dronei MQ-9 Reaper (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Comandamentul suprem al Forțelor Aeriene americane din Orientul Mijlociu a publicat în urmă cu câteva zile mai multe înregistrări video care arată două întâlniri între avioane americane F-16 și aeronave Su-35 Flanker-E rusești complet înarmate deasupra Siriei. 

Aceste înregistrări video vin la aproximativ o lună de zile după ce șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Michael "Erik" Kurilla, a declarat că a existat o "creștere semnificativă" a activității aeriene agresive întreprinse de aeronavele ruseşti deasupra sau în apropierea zonelor în care forțele coaliției internaţionale conduse de SUA operează în Siria.

De asemenea, acest incident urmează pierderii de către Forțele Aeriene ale SUA a unei drone MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, luna trecută, ca urmare a unei coliziuni cu un avion rusesc Su-27 Flanker în timpul a ceea ce armata americană a descris ca fiind o interceptare "neprofesionistă". 

U.S. Air Force Central (AFCENT) spune că înregistrarea video pe care a publicat-o recent a fost surprinsă chiar marțea trecută de un avion de luptă american - tipul acestuia nu a fost specificat.

Analiştii militarii de la publicaţia The War Zone susţin că imaginile au fost filmate cu ajutorul sistemului AN/AAQ-33 Sniper Advanced Targeting Pod (ATP), care este utilizat în mod regulat de mai multe tipuri de avioane de luptă tactice și bombardiere americane, inclusiv F-15E care sunt de obicei desfășurate în Iordania pentru operațiuni deasupra Siriei.

Videoclipul prezintă "imagini declasificate ale unui Su-35 rusesc care a încălcat spațiul aerian al Forțelor Coaliției din Siria".

"La 18 aprilie 2023, avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA au decolat de la bazele aeriene din zonă și au interceptat avionul de luptă rusesc", a relatat AFCENT.

"În timpul interceptării, pilotul rus a efectuat manevre în mod neprofesionist la mai puțin de 2.000 de picioare [600 de metri] de un avion american, încălcând acordurile de detensionare" a zonei de conflict, a adăugat AFCENT.

Alte două incidente de natură similară au fost raportate de AFCENT. Primul a avut loc la 2 aprilie, când un Su-35 s-a apropiat de un F-16 american în ceea ce a fost considerat a fi o manieră "agresivă".

"La 2 aprilie 2023, un Su-35 rusesc a efectuat o interceptare nesigură și neprofesionistă a unui avion F-16 american. Aeronavele operau în spațiul aerian pe care protocoalele americano-ruse îl recunosc ca spațiu aerian controlat de Coaliția Internaţională din Siria", se arată în descrierea materialului video.

Acest incident urmează un model de acțiuni periculoase ale piloților ruși în timp ce interacționează cu aeronavele SUA și ale Coaliției Internaţionale. Aceste acțiuni agresive ale piloţilor rusești demonstrează o lipsă de competență și ar putea duce la erori de calcul și la o escaladare neintenționată.

În ceea ce îl privește un al doilea incident, acesta l-a vizat chiar pe șeful AFCENT. Pe 4 aprilie, acesta a preluat comanda unui avion F-16 din cadrul Escadrilei 77 de Vânătoare pentru a vedea cu ochii lui comportamentul piloţilor ruși în Siria. "Este esențial pentru mine... să fiu cât mai conștient posibil de provocările cu care se confruntă piloţii noștri în aer", a mărturisit generalul Alexus Grynkewich pentru Air&Space Forces Magazine.

"Am văzut avioane rusești apropiindu-se la mai puțin de 150 de metri de avioanele noastre", a spus Grynkewich. "În cariera mea, nu am văzut un astfel de dispreț față de protocoalele şi regulamentele internaţionale", a insistat să precizeze generalul.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel