F-16 pentru Ucraina | Un analist militar ucrainean explică împotriva căror rachete ruseşti aceste avioane de luptă sunt ineficiente

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: U.S. Air Force
Photo source: U.S. Air Force

Fără îndoială, avioanele de vânătoare F-16 vor consolida în mod semnificativ apărarea aeriană a Ucrainei. Din păcate, acestea sunt ineficiente împotriva anumitor rachete pe care ruşii le utilizează pentru a ataca Ucraina. Roman Svitan, expert militar, pilot-instructor și colonel în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, a vorbit despre acest lucru la postul de televiziune Kyiv24.

,,Este absolut ineficient (n.r. F-16) împotriva rachetelor balistice, nu le detectează și nu le va intercepta. Și poate intercepta aproape toate rachetele subsonice", a explicat expertul pentru postul de televiziune Kyiv24.

În plus, avioanele F-16 vor fi destul de eficiente și în lupta împotriva dronelor kamikaze iraniene, pe care Rusia le folosește pentru a ataca orașele ucrainene aproape în fiecare noapte.

În plus, conchide Svitan, F-16 sunt foarte eficiente împotriva aproape tuturor rachetelor de croazieră.

Anterior, într-un alt interviu oferit pentru acelaşi post de televiziune, expertul militar ucrainean a precizat că pentru a proteja avioanele de vânătoare occidentale F-16 de atacurile ruseşti cu rachete, pe care Ucraina urmează să le primească în curând, nu este necesar să le ascundă sub pământ în buncăre, ci să fie mutate constant în jurul aerodromului pe care sunt staţionate.

Reamintim că Rusia a lansat un alt atac masiv împotriva Ucrainei pe 2 ianuarie. Ca urmare a acestui atac, forțele armate poloneze au ridicat și ele de la sol avioane de luptă pentru a proteja granița cu Ucraina de rachetele rusești.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, revista americană Newsweek a publicat un articol în care sugera că avioanele de luptă F-16 ar putea fi deja în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a comentat articolul și a subliniat că această informație nu este adevărată. 

Este demn de remarcat că, în ciuda faptului că aceste avioane nu se află în Ucraina, Rusia a raportat deja mai multe avioane F-16 distruse. Știrea despre acest lucru a fost răspândită în publicațiile ruse de propagandă. Este important de menționat că, înainte de a publica aceste false naraţiuni propagandistice, rușii au uitat să se pună de acord asupra numărului de avioane "distruse".

De asemenea, tot la sfârșitul lunii decembrie 2023, Olanda anunţă că începe pregătirile pentru transferul a 18 avioane F16 către Ucraina.

,,A purtat o conversație telefonică cu premierul Olandei, Mark Rutte, în timpul căreia a mulțumit guvernului olandez pentru decizia de a începe pregătirea pentru transferul către Ucraina a primelor 18 avioane de luptă F-16", a declarat atunci Zelenski.

După cum a relatat anterior agenţia ucraineană de presă UNIAN, la 20 august 2023, Zelenski a declarat, după discuțiile cu Rutte, că Ucraina va primi 42 de avioane de luptă F-16 ale SUA.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a declarat că țara să intenționează să furnizeze Ucrainei 19 avioane de luptă F-16 și, împreună cu Olanda, să devină primele țări care fac acest lucru.

La 24 august, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stiore a confirmat furnizarea de avioane de luptă F-16 occidentale către Ucraina. În octombrie 2023, prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexandre De Croo, și-a exprimat speranța că transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina de către țara să vă deveni posibil în 2025.

Antrenamentul piloților ucraineni pe avioanele de vânătoare F-16 americane a început deja.În prezent, unele dintre avioanele F-16 promise Ucrainei sunt pilotate de piloți ai Forțelor Aeriene Ucrainene. Acest lucru a devenit posibil după ce Ministerul britanic al Apărării a validat faptul că alți șase piloți, deja trecuți de antrenamentul de bază, urmează acum sesiuni de pregătire în aer cu avioanele F-16. Declarațiile oficiale subliniază faptul că antrenamentul aerian se desfășoară în Danemarca.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel