F-16, mai mult decât un avion. Cătălin Podaru: O pietricică pe pistă poate deteriora motorul sau produce un accident

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.

Cătălin Podaru, fondator și director al Leviatan Desing, companie românească care derulează proiecte de infrastructură militară, a explicat la DefenseRomania ce presupune un astfel de proiect și importanța lui.

Compania Leviatan Design e implicată în proiecte foarte mari de infrastructură militară, inclusiv la Sibiu, în incinta Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, dar și în proiecte de infrastructură operațională la Câmpia Turzii în cadrul Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

În contextul în care multă lume vorbește despre F-16, e esențial de subliniat ceea ce e în spatele acestei tehnici militare moderne: infrastructura aeriană, fără de care aparatul nu poate fi operat. Iar același lucru se întâmplă și cu Patriot sau HIMARS, echipamente sofisticate care la rândul lor vin și cu manuale de cerințe și specificații tehnice pentru clădirile unde ele sunt exploatate.

Pentru a înțelege complexitatea acestui tip de infrastructură, Cătălin Podaru remarcă că „o singură pietricică pe pistă poate produce pagube ce ar putea duce la distrugerea motorului sau producerea unui accident”.

„Noi și în cadrul companiei vorbim cu colegii arhitecți, inginerii și project managerii și subliniem mereu același lucru: Capacitatea sau rolul nostru în misiunea de a realiza aceste proiecte e să înțelegem în primul rând necesitatea clientului și cerințele operaționale de exploatare a acestor echipamente și ce misiuni va efectua armamentul”.

„Doar așa putem realiza facilitățile la nivelul de cerință”, a adăugat fondatorul companiei românești Leviatan Desing.

 

Infrastructura aeriană joacă un rol cheie. Pe pistele românești decolează și aterizează avioane militare aliate de diferite tipuri

 

Cătălin Podaru a precizat la DefenseRomania că echipamentele care dotează hangarele în care avioanele F-16 sunt întreținute au cerințe specifice ce trebuie integrate în proiect.

În ceea ce privește importanța de a înțelege misiunea din perspectiva infrastructurii militare, directorul Leviatan Design a dat exemplul misiunilor de Poliție Aeriană Întărită unde în bazele de pe teritoriul României operează avioane de diferite tipuri, precum F-16 sau Eurofighter Typhoon.

„Pentru ca misiunile de poliție aeriană să poată avea loc cu succes iar noi să dormim liniștiți sunt necesare multe eforturi din perspectiva capabilității infrastructurii în care aceste avioane sunt exploatate”, a conchis Cătălin Podaru.

Puteți urmări în cele ce urmează integral interviul pe care Cătălin Podaru, CEO Leviatan Desgin, l-a acordat DefenseRomania:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel