Exportul secret de arme al Germaniei

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

În ciuda extinderii interdicției de export de armament german către Arabia Saudită, decisă de către Berlin în luna septembrie anul acesta, Germania a găsit o modalitate de a continua acest export.

Decizia luată ca urmare a acutizării războiul din Yemen, nu a dus la reacții arabe deosebite. Totuși Berlinul continuă să înarmeze Arabia Saudită și alte țări arabe. Potrivit presei germane, guvernul cancelarei Merkel a aprobat un nou lot de exporturi de arme în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Un raport aprobat de foarte secretosul Consiliul Național de Securitate al Germaniei permite acesteia să continue exportul de armamente în Arabia Saudită și alte națiuni arabe care sunt implicate în războiul din Yemen, în ciuda interdicției actuale.

Consiliul Național de Securitate este un grup foarte puțin cunoscut și despre a cărei existență se discută rar. El este format din cancelarul Angela Merkel, ministrul de finanțe, directorul BND și o serie dintre alți miniștri ai cabinetului său. Acest consiliu a profitat de o lacună în legea care impune restricțiile de export a tehnologiei militare germane și anume aceea că toate componentele fabricate în Germania, utilizate în echipamentele militare propuse spre export și care sunt dezvoltate împreună cu o altă națiune europeană, sunt scutite de embargo. Doar echipaentele militare produse exclusiv sub licență militară germană sunt interszise. Dacă însă echipamentele sunt produse sub licențe comune europene, exportul poate continua. Același lucru este valabil și pentru exporturile care au fost aprobate înainte de intrarea în vigoare a interdicției în octombrie 2018. Și cum majoritatea echipamentelor militare germane - cum ar fi vehiculele blindate, tancurile, avioanele și muniția modernă - sunt proiecte europene comune, lacuna care scutește aceste exporturi se dovedește, așadar, una masivă.

Cele mai noi exporturi către țările arabe constau în vehicule blindate, sisteme radar și muniție de război. Germania co-fabrică cu Franța părți ale sistemelor de radar atașate artileriei Cobra achiziționate de Arabia Saudită. De asemenea, Germania va livra trei transportoare de personal blindat în Qatar și va trimite 92 de unități automate pentru transportoarele blindate în Algeria.

 

Germania păcălește interdicția

 

Interdicția de a exporta în Arabia Saudită a fost instituită inițial în octombrie 2018 ca urmare a uciderii de către Arabia Saudită, în Turcia, a jurnalistului Jamal Khashoggi. Politicienii germani au votat în urmă cu două săptămâni pentru a continua embargoul. Dar, din cauza lacunelor și a faptului că deciziile consiliului sunt secrete, Germania poate continua să pretindă că nu vinde arme Arabiei Saudite. Fără a fi atât de pudice, la momentul deciziei germane puterile europene ca Marea Britanie și Franța, alături de alte țări ale Uniunii Europene s-au opus interdicției de a exporta în Arabia Saudită și au solicitat în mod repetat ridicarea acesteia. Diverși diplomați au criticat interdicția, calificând aplicarea ei ca fiind  „nesustenabilă”. Mai mult, oficialități franceze au avertizat că politicile germane imprevizibile cu privire la exportul de arme au „consecințe grave” pentru cooperarea franco-germană și pentru „întărirea suveranității europene”. Cu toate acestea, public și propagandistic, Germania a continuat să suțină embargoul militar aplicat Arbiei Saudită. Insă cu lacunele pe care le-am explicat mai sus, legea practic blochează orice export european dar nu poate bloca materialul militar produs pe teritoriul german.

Acum, cu interdicția reînnoită propagandistic de către Bundestag, dar lacunară tocmai pentru a proteja producția și locurile d emuncă germane, cancelarul Merkel și consiliul său cvasisecret continuă să exporte armament, iar europenii să se uite la producția proprie pe care o pierd. Iar această problemă este mai mult decât o simplă piedică economică și politică pentru partenerii europeni din Germania. Pentru politica internă europeană exporturile de arme germane se vor dovedi, foarte curând, un instrument important în strategia geopolitică externă a uniunii. Iar partenerii europeni ai Germaniei vor fi foarte atenți în a nu lăsa industira germană de armament să le ocupe piețele lor externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel