Exportul de produse militare din Turcia în Azerbaidjan a crescut în primele 11 luni ale anului cu peste 600%

Ionel Copcea / 03 dec 2020 / 22:39

Potrivit topwar.ru, corespondentul la Ankara al publicației Middle East Eye, Rajip Soylu, a prezentat o serie de date privind exporturile militare ale Turciei în Azerbaidjan, în primele 11 luni ale acestui an. Din acestea rezultă că în perioada menționată (ianuarie-noiembrie 2020), livrările de arme, muniții și echipamente militare din Turcia către Azerbaidjan au crescut cu 610%.

Volumul total al exporturilor militare turcești către armata azeră este estimat la aproape 300 de milioane de dolari.

Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că bugetul militar total al Republicii Azerbaidjan pentru anul 2020 este de aproximativ 2,2 miliarde de dolari. Comparativ cu 2019, acesta a crescut cu peste 20%.

Din Turcia au fost livrate în Azerbaidjan în primul rând drone de atac Bayraktar TB-2, muniție pentru acestea, precum și alte drone de cercetare. Cea mai mare cantitate de muniții furnizate a fost reprezentată de rachete antitanc dirijate cu bazare aeriană.

Rajip Soylu a scris și despre faptul că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, intenționează să viziteze Azerbaidjanul în perioada 09-10 decembrie. Este posibil ca, pe 10 decembrie, să aibă loc la Baku o paradă militară în cinstea victoriei din Karabah, anunțată anterior de Ilham Aliyev. Președintele azer a stabilit și o nouă sărbătoare în republică: ziua de 10 noiembrie a fost decretată Ziua Victoriei.

Având în vedere datele despre creșterea mai mult decât impresionantă a volumului exporturilor militare turcești în Azerbaidjan în acest an, precum și cele privind creșterea bugetului militar al republicii, se poate afirma că Azerbaidjanul s-a pregătit din timp pentru război. Nu același lucru se poate spune și despre Armenia și Republica Nagorno-Karabah nerecunoscută.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy