Cum e atacată Ucraina cu propriile rachete. În 1999 Ucraina a plătit gazul rusesc cu 600 rachete Kh-55. Industria rusă lucrează azi la foc automat

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate
Industria de apărare rusă, producând rachete pentru forțele armate

Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.

Rachetele de croazieră pe care ruşii le folosesc pentru a ataca Ucraina, şi anume Kh-55, Kh-555 şi Kh-22, sunt toate muniţii din epoca sovietică, care nu mai sunt în producţie, a precizat Mihailo Jirokov.

 

Ucraina a trasnferat 600 de rachete Kh-55 în Rusia în 1999

 

,,În prezent, ei [ruşii] au o producţie în masă de Kh-101/Kh-102, Kalibr [rachete de croazieră] şi, practic, asta este tot. De asemenea, ei plănuiesc să lanseze producţia în masă a rachetei de croazieră Kh-50 Orion", a declarat Jirokov.

În ceea ce priveşte stocurile de rachete de producţie sovietică, potrivit expertului, acestea sunt încă destul de mari.

,,Amintiţi-vă, numai în 1999, Ucraina a transferat aproximativ 600 de rachete de croazieră Kh-55 [ca plată a datoriei la gaze] către ruşi", a subliniat el.

De asemenea, el a menţionat că ruşii încearcă în prezent să fabrice în mod independent rachete Kh-55 folosind componente din echipamente sovietice scoase din uz. Totuşi, acestea sunt mai degrabă cazuri izolate şi nu o producţie în masă. Între timp, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, ruşii au produs câteva zeci de rachete de croazieră anual, iar această producţie a devenit stabilă după 2008.

 

Industria rusă lucrează în trei schimburi și produce rachete Kh-101 în cantități mari

 

,,Acum se lucrează în trei schimburi, adaptând electronicele la componentele chinezeşti şi crescând producţia", spune Jirokov.

El adaugă că, în ciuda problemelor cu producţia rachetei Kalibr, rachetele Kh-101 sunt asamblate în mod stabil şi în cantităţi mult mai mari decât înainte de invazia la scară largă a Ucrainei.

,,Prin urmare, luând în considerare rachetele de croazieră deja folosite, aş vorbi acum despre un stoc total de aproximativ 1.500 de rachete", conchide expertul, sugerând că este prea devreme pentru a spune că armata rusă se apropie de epuizarea arsenalului său de rachete.

,,În plus, există încă o rezervă neatinsă, poate 10-20% [de rachete], pe care ruşii o păstrează în stocuri în cazul unui conflict cu NATO, despre care vorbesc în mod constant", notează Jirokov.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel