'Trident Juncture' - Exerciţiu NATO, Norvegia. Contribuția Germaniei, uriașă

Sebastian Florea / 17 aug 2018 / 21:32

Forţele armate germane intenţionează să contribuie cu circa 8.000 de militari, 100 de tancuri şi peste 2.000 de vehicule la ceea ce ar putea fi cel mai mare exerciţiu al NATO de la sfârşitul Războiului Rece, relatează DPA. 

Contribuţia Germaniei va fi printre cele mai mari la exerciţiile 'Trident Juncture', programate între 25 octombrie şi 7 noiembrie în Norvegia. Operaţiunea ar urma să mobilizeze circa 40.000 de soldaţi din 30 de state membre NATO şi partenere.

Scopul 'Trident Juncture' este ,,de a ne asigura că forţele NATO sunt instruite şi pregătite, de a prezenta capabilităţi colective şi de a arăta că NATO este puternic'', potrivit Forţelor armate norvegiene. Costurile vor ajunge la 90 de milioane de euro, potrivit Ministerului german al Apărării. NATO a investit mai multe resurse în exerciţii militare de la începutul crizei din Ucraina în 2014.

Astfel de exerciţii servesc ca un factor de disuasiune pentru Rusia, percepută de statele membre din estul NATO - Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia - drept o ameninţare. Norvegia este unul dintre cele cinci state membre NATO care au frontieră cu Rusia.

La rândul ei Rusia şi-a intensificat exerciţiile în apropiere de teritoriul alianţei NATO din 2014. Exerciţiul 'Sapad' din Belarus, care este stat vecin cu Lituania, Letonia şi Polonia, a provocat îngrijorare în urmă cu an. Potrivit unor surse ruse, au fost implicaţi 12.700 de militari. Pe de altă parte, surse occidentale evaluează numărul la 60.000 până la 80.000 de soldaţi.

Săptămâna aceasta Statele Unite au anunţat că vor dubla numărului de puşcaşi marini desfășurați în Norvegia, conform planurilor anunţate pentru prima dată în iunie.

Planurile care prevăd creșterea numărului de pușcașii marini ai SUA în Norvegia de la 330 la 700 și deplasarea unora dintre ei mai aproape de granița cu Rusia, au provocat o reacție puternică la Moscova, care a caracterizat masurile drept „vădit neprietenoase“.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy