Exclusă din F-35 și pusă pe „hold” pentru F-16, Turcia arată pisica SUA: Discuții pentru Eurofighter britanice într-un pachet gigant de 10 miliarde $

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Eurofighter Typhoon britanice. Foto: Royal Air Force
Eurofighter Typhoon britanice. Foto: Royal Air Force

Turcia a purtat discuții la nivel înalt cu Regatul Unit, pentru a explora posibilitatea de a cumpăra un pachet masiv de arme britanice în valoare de mai multe miliarde de dolari, care ar cuprinde avioane de luptă, avioane de transport, motoare de tancuri și fregate.

Trei surse diferite, citate de site-ului britanic Middle East Eye, au declarat că discuțiile au avut loc la nivelul miniștrilor apărării din cele două țări. Ministrul turc al Apărării, Khulusi Akar, și omologul său britanic, Ben Wallace, au discutat posibilitatea ca Ankara să cumpere avioane de luptă "Eurofighter", avioane de transport "C-130J", fregate Type 23 și motoare pentru vechile tancuri de luptă turcești "M60".

Potrivit surselor, valoarea estimată a potențialului acord britanic de arme cu Turcia este de peste 10 miliarde de dolari. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a confirmat implicit existența discuțiilor despre achizițiile militare. "Ministrul Apărării s-a întâlnit cu omologul său turc pentru a discuta despre consolidarea relațiilor de apărare dintre cele două țări. Au vorbit despre o serie de subiecte, inclusiv achiziții, fiind înregistrate progrese în mai multe domenii".

 

Turcia, pusă pe „hold” de SUA pentru F-16 și exclusă din programul F-35

 

2. Eurofighte... (eurofighter-marea-britanie-eurofighter-typhoon_99111800.png)

Eurofighter Typhoon britanic. Foto: Royal Air Force

Discuțiile turco-britanice vin într-un moment în care Ankara se confruntă cu dificultăți în obținerea a 40 de avioane F-16 noi și 79 de kituri pentru modernizarea flotei sale actuale constituită din același avion de vânătoare, din cauza opoziției din Congresul SUA.

Mai mulți parlamentari americani, inclusiv senatorul Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, au declarat că se vor opune unei astfel de mișcări din cauza presupusei agresiuni a Ankarei împotriva aliaților și vecinilor săi, cu referire directă la Grecia.

Oficialii americani le-au sugerat omologilor lor turci că abandonarea condițiilor Turciei pentru ca Suedia să devină membru NATO ar ajuta la eliminarea opoziției față de vânzarea avioanelor de luptă în Congres.

Turcia deține una dintre cele mai mari flote de avioane F-16 din regiune, dar aeronavele se apropie de sfârșitul duratei de viață. Ankara se află într-o dilemă neașteptată, deoarece și-a proiectat nevoile de apărare aeriană pe termen mediu pe baza achiziției avioanelor americane din generația a cincea F-35.

În 2019, administrația SUA a expulzat oficial Turcia din programul de luptă F-35, din cauza achiziției de către Ankara a sistemelor de apărare aeriană S-400 de fabricație rusă.

În declarațiile anterioare, mai mulți oficiali turci au dezvăluit că ar putea fi interesați să cumpere avioane de război Eurofighter Typhoon din Regatul Unit dacă nu se înregistrează progrese în cererea Turciei de a cumpăra avioane F-16 din Statele Unite.

O sursă informată a declarat săptămâna trecută că Turcia intenționează să cumpere două escadroane de avioane Eurofighter Typhoon care sunt produse de un consorțiu de companii din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania, care variază între 24 și 48 de avioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel