Europa poate să stea liniștită. Lukașenko a promis că Wagner nu va păzi armele nucleare din Belarus

Cătălin Costea |
Data publicării:
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Considerându-se tot mai important în actuala turnură a evenimentelor generate de Kremlin Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, a ținut să anunțe că Rusia a desfășurat deja „o parte semnificativă” a armelor nucleare destinate transferului în Belarus.

„O parte semnificativă a armelor nucleare a fost adusă în Belarus”, a declarat Lukașenko, precizând că „polonezii și alții cred că Wagner va păzi armele nucleare și așa mai departe”. “Wagner nu va păzi nicio armă nucleară”, a subliniat președintele belarus, adăugând că întreținerea acestora va intra în responsabilitatea specialiștilor ruși.

Referitor la Grupul Wagner, la o întâlnire cu oficiali militari de marți, Vladimir Putin a urmărit să scoată în evidență că gruparea nu este chiar atât de privată, subliniind că guvernul rus a finanțat „în totalitate” activitățile Grupului Wagner.

Potrivit lui Putin, pe lângă faptul că întreținerea întregii companii militare private din mai 2022 până în mai 2023 a costat bugetul rus 86,3 miliarde de ruble (aproximativ 922 milioane de euro), guvernul rus a alocat încă 110 miliarde de ruble (1,17 miliarde euro) pentru plăți de asigurări către luptătorii Wagner Group.

„Sper că nimeni nu a furat nimic sau că s-a furat cât mai puțin posibil în cursul acestor plăți, dar vom investiga în detaliu toate acestea”, a precizat acesta.

Președintele rus a felicitat trupele pentru că au acționat “cu precizie și coordonare” în timpul rebeliunii armate de sâmbătă, recunoscând că au existat victime în rândul piloților Forțelor Aeriene ruse, pentru care a cerut un minut de reculegere.

După discursul lui Putin, care a durat puțin peste trei minute, directorul Gărzii Naţionale Ruse (Rosgvardia), Viktor Zolotov, a declarat că forţele sale vor primi arme grele şi tancuri. Deși nu a fost spus direct, din context se poate înțelege că Rosgvardia va fi structura care va prelua armamentul greu din dotarea trupelor Wagner.

Zolotov a mai declarat că avansarea rapidă a Grupului Wagner prin țară a fost posibilă datorită concentrării forțelor de securitate în jurul Moscovei, precizând însă că a fost în contact permanent cu Putin în timpul crizei și că nu a existat niciodată șansa ca forțele lui Prigojin să ocupe capitala.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel