Estonia semnează un contract de 200 de milioane de dolari cu SUA pentru a cumpăra sisteme HIMARS

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea mai multor sisteme de rachete cu lansatoare multipla M142 HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunţat sâmbătă Departamentul Estonian pentru Investiţii în Apărare (ECDI), relatează AFP.

Directorul executiv al ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acordul vineri cu Agenţia Americană de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăţi "capacitatea de tir indirect" (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat.

Acest tip de sisteme de rachete cu lansatoare multipla M142 HIMARS au fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.

Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziţie de arme realizată vreodată de Estonia. În cadrul acestui contract, partea estonă va furniza muniţie, precum şi soluţii de comunicare, de pregătire şi de logistică, a declarat Ramil Lipp, şeful departamentului de armament al ECDI.

"Personalul nostru va fi instruit înainte ca sistemele de armament să fie livrate, astfel încât vom fi pregătiți să le folosim imediat ce vor sosi", a precizat Ramil Lipp.

Pregătirea militarilor estoni va fi efectuată de instructori americani, a spus Lipp, adăugând că Letonia, Lituania, Polonia și România vor achiziționa, de asemenea, sisteme HIMARS din SUA pentru a ajuta la armonizarea instruirii și logisticii aliate, precum și pentru a contribui în mare măsură la apărarea regională.

"Dacă ne uităm la ceea ce poate face sistemul, rachetele folosite în prezent au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, iar actualizările viitoare promit o rază de acţiune 500 de kilometri. Prin urmare, ne va aduce un mare câștig în ceea ce privește puterea de foc și capacitatea de lovire precisă cu rază lungă de acțiune", a mai spus Ramil Lipp.

HIMARS va fi plătit în principal din ajutorul american pentru apărare, care se ridică la 140,5 milioane de dolari în acest an.

"Văd multă înțelegere pentru această abordare în actualul Congres și în următorul. Se înțelege că luăm măsuri pentru a consolida securitatea transatlantică", a declarat ambasadorul estonian în SUA, Kristjan Prikk.

Estonia a folosit anterior ajutorul american pentru a-și completa depozitele de muniții de calibru mare.

Rachetele comandate de Tallinn - al căror număr exact nu a fost precizat - sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Primele sisteme de rachete cu lansatoare multipla M142 HIMARS vor fi livrate Estoniei începând cu anul 2024.

În noiembrie, Lituania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra opt sisteme de rachete cu lansatoare multipla de tip HIMARS.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel