Estonia cumpără rachete Blue Spear pentru apărarea de coastă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele armate ale Estoniei vor primi sistemul de rachete Blue Spear pentru a-și îmbunătăți apărarea de coastă, în cadrul unui contract semnat cu compania Proteus Advanced Systems, o societate mixtă a Israel Aerospace Industries (IAI) și ST Engineering Land Systems, ultima fiind din Singapore.

„Suntem mândri că am fost selectați pentru a dota Forțele de Apărare din Estonia cu rachetele avansate Blue Spear. Apreciem foarte mult această oportunitate și așteptăm cu nerăbdare să aprofundăm cooperarea cu Forțele de Apărare estoniene. Acesta este un sistem foarte avansat […], bazat pe mulți ani de experiență ai IAI în domeniul rachetelor, în special legată de familia de rachete Gabriel”, a declarat directorul general al Proteus Advanced Systems, Ron Tryfus.

Sistemul Blue Spear reprezintă cea mai avansată evoluție a familiei de rachete Gabriel  destinată protecției zonelor de coastă. Racheta Blue Spear, a cărei dezvoltare a fost anunțată în iulie 2020, poate fi lansată de la sol sau de pe nave de luptă, în scopul  distrugerii țintelor navale și terestre.

"Acest sistem de arme îmbunătățește substanțial apărarea noastră costieră și trimite un mesaj clar că noi contribuim la efortul regional și colectiv de apărare", a declarat miercuri ministrul apărării Estoniei, Kalle Laanet.

„Acesta este unul dintre cele mai complexe și mai avansate sisteme de arme din toate timpurile și un salt uriaș pentru Forțele de Apărare din Estonia. Mă bucur foarte mult că Estonia are o industrie de apărare capabilă să participe la astfel de proiecte de înaltă tehnologie”.

Comandantul marinei estone, Yuri Saxony, a declarat că sistemul de arme „va constitui piatra de temelie a apărării navale estone în deceniile următoare”.

Nu se cunosc detaliile contractului, dar Tryfus a precizat că există un calendar foarte  strict pentru a îndeplini cerințele Estoniei. Proteus va colabora cu industria și subcontractorii locali, iar Tryfus se așteaptă să vadă mai multe proiecte cu Estonia.

Potrivit Proteus Advanced Systems, Blue Spear este o rachetă de mare precizie, cu o rază de acțiune de până la 290 de kilometri și care poate funcționa în orice condiții meteorologice.

Blue Spear a fost dezvoltată pe baza rachetei Gabriel 5 (sau Gabriel V), care din 2020 este în înzestrarea Forțelor Navale ale Finlandei și Israelului. Raza de acțiune a rachetei Gabriel 5 este de 200 – 400 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel