Erdogan ar vrea arme nucleare pentru Turcia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, are ambiții mari în ceea ce privește poziția țării sale pe scena internațională. Printre ele se numără crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană și achiziționarea de arme nucleare. New York Times scrie despre posibilitatea ca Ankara să intre în posesia unor astfel de arme. 

Chiar înainte de a începe o operațiune militară în nord-estul Siriei împotriva kurzilor sirieni, Erdogan a subliniat în declarațiile sale că principala sa ambiție și obiectiv a fost achiziționarea de bombe atomice pentru Armata Turcă. Președintele Turciei a declarant, în septembrie la o reuniune la Sivas a partidului de guvernământ, Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP), că este inacceptabil că state înarmate cu arme nucleare interzic Ankarei să obţină propriile arme atomice.

În prezent, ca urmare a evenimentelor din ultimele luni care au implicat Turcia, cum ar fi achiziționarea sistemului anti-aerian și de apărare anti-rachetă S-400 Triumf sau intervenția militară în Siria, relațiile cu alte țări NATO, inclusiv cu SUA, s-au deteriorat. Pe de altă parte, Turcia s-a apropiat semnificativ de Federația Rusă.

Incapacitatea de a opri ofensiva militară turcă în zonelor ocupate de Forțele Democrate Siriene kurde, demonstrează o slăbiciunea semnificativă a SUA și NATO în a lua măsuri împotriva Turciei. Acest lucru pune, de asemenea, la îndoială capacitatea acestor două organizaţii internaţional de a opri Ankara de la achiziționarea unor arme nucleare sau de a începe procesul de dezvoltare a acestora.

Pe de altă parte, posibile încercări de achiziție a unor arme nucleare de către Turcia într-o perioadă scurtă de timp, ar putea fi întâmpinate de o reacție violentă din partea NATO, SUA și UE, mult mai promptă decât în raport cu reacţiile fata de acţiunile conflictuale pe care Ankara le desfăşoare la graniţa cu Siria.

O astfel de mișcare a Turciei da a cumpăra sau dezvolta arme nucleare ar duce la un risc imens de destabilizare a situației internaționale, în special având în vedere imprevizibilitatea politicii autorităților sale din ultimele luni.

Turcia dezvoltă de ani de zile tehnologii nucleare, care - după ce ar luat unele decizii - ar putea fi folosite și pentru construirea armelor nucleare. NYT scrie că Turcia are deja câteva resurse de uraniu și dezvolta reactoarele nucleare pentru care trebuie să coopereze cu Pakistanul și Rusia.

„NYT” amintește, de asemenea, de baza Incilrik din Turcia, care stochează bombe nucleare americane tactice aeriene B61. În ciuda faptului că baza este folosită de Forțele Aeriene ale SUA, aceasta aparține Turciei, iar o posibilă răcire totală a relațiilor dintre Turcia și SUA ar putea duce la acţiunii imprevizibile din partea regimului de la Ankara.

Experții citați de cotidianul american au analiza amănunţit intenţiile Turciei de a intra în posesia unor arme nucleare.


John Hamre, Preşedintele Centrului pentru Studii Internaţionale Strategice, speculează că Turcia poate dori să se apropie de a avea capacități de a produce arme nucleare într-un mod similar cu cele ale Iranul.

Chiar dacă un program nuclear mai avansat, nu ar fi folosit imediat la crearea de arme nucleare, intenţia Turciei a pune presiune asupra comunității internaționale, pe de altă parte - oferă, de asemenea, bază pentru ca armele să fie construite rapid dacă se ia o decizie adecvată.

Nu există nicio îndoială că posibilele măsuri întreprinse de Turcia pentru construirea armelor nucleare ar putea avea consecințe de anvergură și imprevizibile. Această intenţie a Turcie ar fi o încălcare nu numai a acordurilor internaționale existente, ci și a unui echilibru fragil în Orientul Mijlociu. De asemenea, s-ar stabili un precedent periculos care ar putea determina şi alte țări să-și creeze propriile arsenale de arme de distrugere în masă fără control internațional.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel