Erdogan pregătește „războaiele viitorului”: Rămasă fără F-35, Turcia va deține în 2025 primului avion de generația a V-a autohton

Nicolae Iordan |
Data publicării:

La trei ani de la excluderea Ankarei din programul american F-35, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că anul 2025 va fi anul inaugurării primei aeronave turce de luptă de generația a cincea.

Conform site-ul web Greek Reporter, în cursul unei ceremonii la care au participat 16 societăți specializate în industria aerospațială și a aviației, Erdogan a afirmat că "primul avion de luptă fabricat în Turcia va fi scos din hangarele de avioane în 2025".

Programul e cunoscut sub denumirea TF-X (Turkish Fighter X).

Turcia a fost partener la lansarea programului de luptă american F-35 și ar fi trebuit să obțină aproximativ 100 de aparate, dar Washingtonul a exclus-o din acest proiect în 2019, după ce Ankara a achiziționat sistemul rusesc de apărare aeriană S-400. Armata SUA consideră acest sistem o amenințare pentru F-35, avionul de stealth conceput pentru a nu fi detectat de cele mai avansate radare.

 

Erdogan vrea ca Turcia să fie pregătită pentru „războaiele viitorului”

 

Erdogan consideră că avioanele de luptă ce urmează a fi realizate de industria țării sale vor deveni "forța de lovitură a Forțelor Aeriene Turce, după efectuarea cu succes a testelor în 2029".

Liderul turc a precizat că aproximativ 2.300 de ingineri vor participa la fabricarea aeronavelor, făcând aluzie la o "interdicție publică și secretă" cu care Turcia s-a confruntat din partea furnizorilor globali.

Erdogan a subliniat că "Ankara trebuie să fie pregătită pentru războaiele viitoare prin creșterea investițiilor în cercetare și dezvoltare", menționând că Turcia se află printre primele 10 țări din lume care pot proiecta și construi nave de război și se numără printre primii trei producători de avioane pilotate de la distanță".

Referindu-se la creșterea "industriei de apărare a Turciei" în ultimele două decenii sub conducerea Partidului Justiției și Dezvoltării, președintele turc a precizat că numărul de proiecte în domeniile apărării la care lucrează țara sa depășește 750.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel