Erdogan și 'cruciada' sa otomană: „Ierusalimul este orașul nostru”

Tudor Curtifan / 02 oct 2020 / 16:51

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre Ierusalim, în fața Parlamentului turc, ca fiind „orașul nostru”, făcând referire la perioada în care Ierusalimul s-a aflat sub administrația Imperiului Otoman.

În cursul zilei de ieri, adresându-se parlamentarilor turci, publicația Times of Israel precizează că Erdogan a sugerat că Ierusalimul aparține Turciei, referindu-se la lunga perioadă în care orașul s-a aflat sub control otoman.

În acest oraș, pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este posibil să întâlnim urme ale rezistenței otomane. Deci Ierusalimul este orașul nostru”, a afirmat Erdogan în cadrul unui discurs politic. Președintele turc a semnalat „moscheile simbolice ale credinței noastre” aflate în Ierusalim.

Tot în cadrul discursului respectiv, Erdogan a denunțat ceea ce el numește „opresiunea Israelului împotriva palestinienilor”. Președintele turc a precizat că palestinienii au fost „ocupați” și li s-au „încălcat drepturile”, jurând să „acorde o atenție deosebită” problemei palestiniene.

Erdogan a făcut și referire și la Soliman I, mai cunoscut sub numele de Suleyman 'Magnificul', unul din cei mai importanți sultani otomani din timpul căruia datează reconstrucția a ceea ce noi numim azi Vechiul Ierusalim.

Notă: De numele lui Suleyman se leagă și cucerirea otomană a Belgradului în 1521, dar și cunoscuta victorie a Semilunei din 1526 în Bătălia de la Mohacs, când Imperiul Otoman cucerește o mare parte a Regatului Ungariei, Ungaria fiind atunci transformată în pașalâc turcesc.

În ceea ce privește stăpânirea otomană a Ierusalimului ea a durat mai multe secole. Ierusalimul a fost condus de otomani din 1516 până în 1917, perioadă în care, sub Suleyman, orașul sfânt a cunoscut și pacea după secole de cruciade, cuceriri, recuceriri și violențe. În perioada stăpânirii otomane sultanii au oferit libertate religiilor, în Ierusalim coexistând evrei, musulmani dar și creștini.

CITEȘTE ȘI: Neo-otomanismul 'sultanului' Erdogan, sfidarea Europei și un moment de sinceritate. 'Acesta a fost cel mai mare vis al Turciei'

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy