Elveția a semnat achiziționarea a 36 de F-35. Acordul istoric semnat cu Lockheed Martin implică și industria elvețiană

F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35, în timpul unui zbor demonstrativ în Elveția, în 2019. Sursă foto: Lockheed Martin

Directorul național pentru armament, Martin Sonderegger, și managerul programului elvețian F-35A, Darko Savic, au semnat contractul de achiziție la data de 19 septembrie 2022 la sediul Armasuisse din Berna. Astfel, achiziția a 36 de F-35A este convenită prin contract.

Aeronavele vor fi livrate în perioada 2027-2030 și vor înlocui actuala flotă de F/A-18 Hornets și F-5 Tigers.

"Suntem onorați de faptul că guvernul Elveției face parte oficial din programul F-35 Lightning II de generația a 5-a. Elveția va beneficia de implicarea Lockheed Martin în asigurarea autonomiei și suveranității în integrarea soluțiilor indigene.

Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm parteneriatul cu forțele aeriene elvețiene și cu industria elvețiană pentru a livra aeronavele și a le susține pentru decenii de acum încolo. Fiind cel mai capabil, accesibil și interoperabil avion de luptă din lume, suntem încrezători că F-35 este cea mai bună soluție pentru a răspunde nevoilor elvețiene”, precizează gigantul american Lockheed Martin, într-un comunicat emis către DefenseRomania.

Achiziționarea celor 36 de F-35A se ridică la 6,035 miliarde de franci elvețieni și se încadrează astfel în limitele plafonului financiar maxim aprobat de electoratul elvețian. Directorul național pentru armament, Martin Sonderegger, și managerul de program pentru achiziția noului avion de luptă, Darko Savic, au semnat contractul. La rândul lor, autoritățile americane au semnat deja contractul de achiziție.

 

Costurile de achiziție ale F-35A acoperă și echipamente specifice misiunii, armament, și un întreg pachet logistic

 

Pe lângă aeronavă, costurile de achiziție ale F-35A acoperă și echipamente specifice misiunii, armament și muniții, un pachet logistic, sisteme de planificare a misiunii, sisteme de antrenament și instruire inițială. În plus, sunt incluse și costurile pentru integrarea în sistemul elvețian de comandă și control, pentru serviciile de sprijin din partea industriei, o sumă  pentru situații de risc, inflația din țara producătoare, SUA, precum și TVA-ul la import.

 

Prețurile sunt obligatorii

 


Elveția achiziționează avioanele prin intermediul "Foreign Military Sales" (FMS) de la guvernul SUA și în aceleași condiții pe care acesta le aplică și pentru el însuși. La rândul său, guvernul SUA realizează achiziția prin intermediul propriului contract - vizibil pentru DDPS - cu compania producătoare Lockheed Martin. Prețurile și condițiile contractuale sunt definite în mod obligatoriu în acest contract și sunt, de asemenea, puse în aplicare prin intermediul unei supervizări stricte.

În plus, Elveția și SUA au negociat o clauză specifică și au semnat o declarație separată care stabilește caracterul de preț fix al acordului.

 

Acordul de offset a fost  încheiat în paralel cu contractul de achiziții publice

 

2. F-35, foto... (aeronava_f-35_locheed-martin_50259900.jpg)

F-35, foto: Lockheed Martin

Șeful programului Air2030, Peter Winter, și managerul programului F-35, Darko Savic, au semnat, de asemenea, acordul de offset cu Lockheed Martin. Acesta constituie baza pentru ca producătorul american să poată derula afaceri de compensare cu industria elvețiană. În acest mod, companiile elvețiene primesc contracte cu un volum de aproximativ 2,9 miliarde de franci elvețieni.

Despre Lockheed Martin

Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 114.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel