După terminalul militar de pe Otopeni, Leviatan Design proiectează unul civil la Caransebeș. Aeroportul ar putea avea și centru de testare al dronelor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Baza 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu"
Foto: Baza 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu"

Un proiect major ia naștere la Caransebeș, unde compania românească Leviatan Design a demarat proiectarea de la zero a unui terminal civil. Aerportul de aici ar putea dispune inclusiv de un centru de testare al dronelor și al noilor tehnologii.

Despre acest proiect,  în contextul a 10 ani de activitate, ne-au vorbit reprezentanții Leviatan Design, companie românească ce activează în domeniul construcțiilor și infrastructurii civile și militare. 

Cătălin Podaru, CEO al companiei Leviatan Design, alături de Maria Văsi, Coordonator Birou Structuri Leviatan Design și Gabriel Marcu, Director Tehnic în cadru Leviatan Design, au făcut referiri inclusiv despre ambițiosul proiect de pe aeroportul din Caransebeș care va avea și un centru de inovare și de testare a tehnologiilor noi.

 

După succesul terminalului militar de pe Otopeni, Leviatan Design dezvoltă de la zero un terminal civil la Caransebeș, aeroport ce va avea și un centru de inovare și de testare a tehnologiilor noi

 

„Dincolo de faptul că e un proiect pornit de la zero, cu limite de livrare destul de strânse, pentru noi e un proiect frumos deoarece acolo se dorește pe lângă dezvoltarea unui aeroport într-un punct strategic, lângă o cale ferată și autostradă, dar pe lângă componenta de aeroport, inițiatorul clusterului (n.r. grup privat) de dezvoltare din care și noi facem parte dorește să facă un centru de excelență care să ofere servicii complexe tuturor actorilor industriali și instituționali.

Vorbim de o zonă în care în acest aeroport s-ar putea face de exemplu teste pe drone sau anumite tehnologii de vehicule autonome. Reprezentanții instituțiilor care vor să achiziționeze sau să vadă cum operează echipamentele le vor putea testa împreună cu actorii economici, într-un cadru civil. Iar localizarea (n.r. aeroportului) e foarte bună. Ni se pare un proiect frumos deoarece își dorește să fie mai mult decât un terminal aeroportuar, ci un centru în care să aibă loc activități conexe de inovare și testare a noilor tehnologii”, a subliniat Cătălin Podaru, directorul companiei Leviatan Design, care a adăugat că provocare e cu atât mai mare cu cât „multă lume în acest moment nu prea crede că acolo poate exista un aeroport”.

„Suntem la începutul acestui proiect strategic zonal foarte important. Un terminal de aeroport civil la Caransebeș, cu facilități de plecări-sosiri și parte de cargo și alimentare avioane. E un terminal integral de la zero care la prima vedere e o provocare, și care va fi cu siguranță o reușită. E și o satisfacție pentru că, deși nu e prima oară când dezvoltăm un terminal de aeroport, am proiectat complet partea militară (n.r. la Otopeni), nu am făcut parte civilă”, a adăugat Gabriel Marcu.

Totodată, Maria Văsi a amintit și două noi proiecte ale companiei românești cu Banca Mondială iar pe partea de tehnologii există un proiect pilot de dezvoltare a digital twin.

Interviul integral în care echipa Leviatan Design a fost prezentă în studiourile DefenseRomania:

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel