După reconcilierea cu Turcia, EAU primesc 20 de drone Bayraktar TB2, iar Arabia Saudită vrea o fabrică pentru producerea UAV-urilor

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina
Dronă turcească Bayraktar TB2. Foto: Baykar Makina

Compania turcă de tehnologie de apărare Baykar a livrat 20 de drone de luptă în Emiratele Arabe Unite luna aceasta, au declarat două surse turce, și ar putea vinde mai multe exemplare, pe măsură ce relațiile diplomatice dintre cei doi foști inamici regionali se îmbunătățesc.

Cererea internațională pentru dronele Baykar a crescut vertiginos după impactul acestora în conflictele din Siria,  Libia și Ucraina.

Războiul civil din Libia a fost unul dintre numeroasele conflicte în care cele două țări au dus o luptă acerbă, de un deceniu, pentru influența în Orientul Mijlociu, înainte de a se reconcilia anul trecut.

Surse militare spun că Emiratele Arabe Unite și aliatul său saudit speră acum să profite de apropierea lor de Turcia pentru a contracara provocările tot mai mari de securitate din partea Iranului și a forțelor proxy care acționează în favoarea sa.

Cele două țări din Golf au fost supuse atacurilor cu drone asupra orașelor și instalațiilor petroliere, executate de militanții Houthi din Yemen aliați ai Iranului.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Abu Dhabiul și Riadul negociază să achiziționeze drone Bayraktar TB2 de la Ankara, precizând că "s-a decis în timpul negocierilor cu Emiratele Arabe Unite să se livreze rapid 20 de drone militare", adăugând că "acestea au fost transferate la începutul acestei luni".

Un înalt oficial turc a confirmat că țara sa a livrat câteva drone Emiratelor Arabe Unite, care solicită mai multe exemplare. Oficialul a spus că și Arabia Saudită vrea să cumpere drone de luptă și chiar să înființeze o fabrică pentru a le produce. Oficialul a menționat că partenerul "Baykar" studiază cererea saudită de a deschide o fabrică, dar a precizat că decizia strategică îi aparține președintelui Recep Tayyip Erdogan și că există și alte probleme, precum investițiile saudite în Turcia, care încă nu au înregistrat un ritm accelerat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel