După exercițiul “Sea Shield 2021” organizat de România, americanii au înțeles mai bine că Rusia consideră întreaga regiune drept “curtea din spate”

Cătălin Costea |
Data publicării:

După 31 martie, în presa de peste ocean au apărut primele impresii ale participanților americani la exercițiul comun al NATO din Marea Neagră, organizat de România, “Sea Shield 2021”.

Prin participarea a două nave mari de luptă ale marinei SUA, exercițiul a fost considerat un memento, pentru Moscova, că Marea Neagră nu este un lac rusesc.

“Operațiile noastre din Marea Neagră demonstrează angajamentul de a sprijini partenerii NATO din regiune și de a asigura stabilitatea pe mare", a declarat comandantul crucișătorului Monterey, căpitanul Joseph A. Baggette.

La rândul său, comandorul Bo Mancuso, ofițer de comandă pe cea de-a doua navă americană participantă la exercițiu, distrugătorul Thomas Hudner, a declarat chiar înainte de începerea manevrelor că acestea reprezintă „o oportunitate excelentă de a lucra împreună cu aliații și partenerii NATO din Marea Neagră".

The Washington Times remarcă faptul că, în timpul exercițiului organizat de România, americanii împreună cu o serie de țări din regiune, inclusiv Albania, Bulgaria și Croația, au învățat să „lupte umăr la umăr în pofida faptului că partenerii nu vorbesc aceeași limbă” și au exersat lupta antisubmarin și tehnici de eliminare a minelor marine.

În același timp, exercițiul a generat un context de reflexie asupra evoluției situației de securitate din regiune. Potrivit experților americani, deși marina SUA efectuează exerciții în Marea Neagră de mult timp, se pare că recent Pentagonul a decis să își intensifice prezența în regiune pentru a „respinge Rusia care devine tot mai agresivă și a-și mulțumi aliații mai mici aflați la granița de vest a Rusiei."

După cum a declarat amiralul american în retragere Mark Montgomery, într-un interviu acordat The Washington Times, exercițiile cu participarea americanilor în Marea Neagră sunt destinate în primul rând să arate sprijin pentru țările mici care se află „la umbra Rusiei” și să întărească autoritatea Washingtonului în rândul acestora. Potrivit lui Montgomery, Rusia este îngrijorată mai puțin de manevrele navelor din Marea Neagră, și mai mult de misiunile bombardierelor americane  B-52 care zboară peste regiune, precum cele din august 2020..

„Bombardierele au devenit o demonstrație mult mai realistă - dacă ar fi să avem de-a face cu rușii, am face-o așa”, a declarat textual Montgomery. Acesta consideră că scopul exercițiilor navale este de a arăta că Washingtonul poate acționa împreună cu aliații săi, că există un nivel ridicat de interoperabilitate, în timp ce zborurile bombardierelor B-52 reprezintă deja un mesaj direct, adresat Rusiei, care vorbește despre potențialul militar al SUA.

„Așa îi spunem lui Putin clar că vom acționa în locurile pe care el le consideră curtea din spate”, a sintetizat un fost ofițer american interesul SUA pentru Marea Neagră.

Cu toate acestea, nu este încă foarte clar dacă administrația Biden va avea suficientă „rezistență” pentru a se opune Moscovei în Marea Neagră. Unii analiști subliniază că, deși exercițiile pe mare, precum „Sea Shield”, atrag atenția și pun presiune pe Rusia, pentru a obține rezultate tangibile Washingtonul ar trebui să contribuie la dezvoltarea puterii aliaților săi din această regiune.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel