După ce a cumpărat sisteme S-400 din Rusia, Turcia vrea acum 40 de avioane F-16 din SUA

Cristian Soare |
Data publicării:

În ciuda tuturor relaţiilor tensionate din ultimii ani pe care Turcia le are cu Statele Unite, ca urmare a achiziţionării unor sisteme S-400 din Rusia, Ankara poartă acum discuţii cu compania americană Lockheed Martin pentru a achiziţiona 40 de avioane de luptă F-16 şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele aflate deja în serviciul Forţelor Aeriene Turce.

Turcia urmărește să-și modernizeze forțele aeriene, atât cu mijloace naționale, cât și cu posibile achiziții din străinătate.

Acesta informaţie a apărut ieri în spaţiul public şi a fost puternic comentată, deoarece mai toate publicaţiile de specialitate din domeniul militar au ţinut să amintească că relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite nu sunt foarte bune, mai ales în domeniul militar.

Potrivit publicaţiei turce Daily Sabah, acordul prin care Turcia vrea să achiziţioneze 40 de avioane F-16 de la compania Lockheed Martin trebuie să treacă prin procesul de aprobare al vânzărilor militare externe, care este supus validării de către Departamentul de Stat al SUA, precum și de către Congresul SUA – care poate bloca acesta vânzare.

"Ca o chestiune de politică, departamentul nu confirmă sau nu comentează cu privire la vânzările sau transferurile de armament până când acestea nu au fost notificate oficial Congresului", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce – decizie care a determinat industria turcă de apărare să investească masiv în construirea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X.

 

Administrația Trump a sancționat Turcia pentru cumpărarea de sisteme S-400

 

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, de acum înainte, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel