După ''Academia de tancuri Abrams'', Polonia pune bazele şi ''Academiei HIMARS": Va fi folosită și pentru a colabora cu statele baltice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
În Polonia a fost creată ''Academia HIMARS'' la 27 iulie 2023. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării.
În Polonia a fost creată ''Academia HIMARS'' la 27 iulie 2023. Sursa Foto: Ministerul polonez al Apărării.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat, la 27 iulie, o decizie de înființare a ''Academiei HIMARS'' și a Brigăzii 1 de Rachete ca parte a armatei poloneze. Acest lucru a fost comunicat de biroul de presă al Ministerului polonez al Apărării.

Academia HIMARS nou creată va acoperi toate aspectele legate de logistică și întreținerea sistemelor de rachete HIMARS, precum și va contribui la dobândirea de competențe în domeniul formării specialiștilor și comandanților.

Demersurile armatei poloneze de a consolida capacității de apărare au trecut la următoarea etapă, odată cu deschiderea oficială a ''Academiei de tancuri Abrams'', la 10 august. Această nouă unitate militară are sediul în poligonul Centrului de instruire al Forțelor Terestre Poloneze din Poznań, iar iniţiativa înfiinţării sale vine ca urmare a strânsei cooperării între Statele Unite și Polonia.

,,Academia HIMARS va fi folosită și pentru a colabora cu aliații noștri baltici, deoarece Estonia, Letonia și Lituania au comandat, de asemenea, lansatoare HIMARS din Statele Unite. Suntem deschiși când vine vorba de instruire, când vine vorba de cursuri de pregătire care se vor desfășura aici, în poligonul de la Torun", a adăugat ministrul.

În plus, Mariusz Blaszczak a atras atenția asupra procesului continuu de consolidare a potențialului de apărare și a mulțumit soldaților Armatei Poloneze.

Ministerul polonez al Apărării a declarat că brigada de rachete nou creată va fi desfășurată în două locații: Toruń și Ożysz. Brigada face parte din Diviziea a-16 Mecanizată a armatei poloneze. 

"După 18 ani, unitatea de artilerie cu rachete se întoarce în Armata Poloneză", a declarat Mariusz Blaszczak. Oficialul a reamintit că în 2005, ultima unitate din Polonia care era echipată cu rachete sovietice Tochka a fost desființată.

Transferul acestor sisteme către Forţele Armate Poloneze are loc în conformitate cu un contract semnat în februarie 2019. În total, în baza acestui contract, Armata poloneză va primi 20 de lansatoare HIMARS și rachete pentru acestea.

Acordul prevede, de asemenea, suport logistic și tehnic. Toate lansatoarele vor fi livrate până la sfârșitul anului 2023. Personalul militar polonez care va opera HIMARS a urmat deja o perioadă de pregătire în Statele Unite.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel