După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul

Liviu Bejenariu |
Data publicării:
Întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin și Ayatollahul Ali Khamenei. Photo: Information Bureau of the Supreme Leader of Iran via Kremlin.ru
Întrevederea dintre președintele rus Vladimir Putin și Ayatollahul Ali Khamenei. Photo: Information Bureau of the Supreme Leader of Iran via Kremlin.ru

Atacul macabru al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie a marcat sfârşitul relaţiilor pragmatice de 35 de ani ale Israelului cu Rusia, iniţiate de Primul Ministru Ariel Sharon şi continuate de succesorii săi.

Gruparea teroristă Hamas, susţinută de Iran, îşi propunea să devină o forță dominantă, să câştige lupta pentru putere cu Organizaţia de Eliberare Palestiniană (OEP), şi să rupă apropierea dintre Arabia Saudită şi Israel. Moscova a reacţionat susţinând Hamas şi Hezbollah, la fel cum URSS a sprijinit odată OEP, se arată într-o analiză a Dr. Ariel Cohen, cercetător la Atlantic Council’s Eurasia Center și expert în relații internaționale specializat pe Orientul Mijlociu.

Editorialul a fost publicat în revista americană National Interest. Cohen arată că atacul asupra Israelului e privit ca o „operaţiune specială" a Rusiei pentru a distrage atenţia de la Ucraina şi pentru a atrage SUA înapoi în Orientul Mijlociu, cu scopul de a o ține cât mai departe de Europa şi Asia de Est. Consecinţele reechilibrării dinamicii puterii din Orientul Mijlociu şi dincolo de acesta sunt de mare amploare, în condiţiile în care Moscova, Beijingul şi Teheranul încearcă să destabilizeze şi să distrugă aliaţii americani din regiune şi, în cele din urmă, să împingă Statele Unite în afara regiunii. Relațiile dintre Israel și URSS au fost ostile timp de decenii, incluzând o destrămare a relațiilor diplomatice după Războiul de Șase Zile din 1967.

Redăm în continuare principalele puncte de dezbatere ale analizei cu Ariel Cohen

Uniunea Sovietică a sprijinit diverse organizații teroriste de stânga, inclusiv OAP condus de Yasser Arafat și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP) al marxistului George Habash. Acest lucru este similar cu implicarea Rusiei alături de Hamas şi Hezbollah, organizaţii islamiste interzise în Rusia.  

 

După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul

 

URSS s-a moderat sub Gorbaciov, dar sentimentul anti-Israel a persistat. Moscova a restabilit însă relaţiile cu Israelul în octombrie 1991, cu două luni înainte de prăbuşirea URSS-ului. Gorbaciov a permis evreilor sovietici să emigreze și a tăiat sprijinul sovietic pentru terorismul internațional. Legăturile dintre Rusia, Ucraina, republicile din Caucaz, Asia Centrală și Israel au continuat să fie din ce în ce mai strânse. 

Cu toate acestea, politica externă rusă post-sovietică a întâmpinat cu ostilitate Israelul pro-occidental, pro-american și s-a îndreptat spre lumea musulmană nemulțumită de Acordurile Abrahamice și de apropierea dintre Israel şi Arabia Saudită. Acestea sunt măsuri menite pentru consolidarea aliaților SUA, asta în timp ce Washingtonul încerca să se retragă din Orientul Mijlociu și să se concentreze asupra Ucrainei și Indo-Pacificului.

Când Rusia a desfăşurat forţe în Siria în 2015 pentru a-l sprijini pe preşedintele Bashar al-Assad, Israelul a negociat un acord care a permis forţelor aeriene să opereze pe teritoriul Siriei şi să lovească ţinte pro-iraniene şi ale Hezbollah la sol. Cu toate acestea, nimeni nu știe cât timp vor mai fi valabile aceste înțelegeri.

Pe de altă parte Iranul i-a oferit sprijin lui Putin în timpul invaziei din Ucraina. Armata rusă nu era pregătită pentru războiul cu drone la o asemenea intensitate în Ucraina, iar Republica Islamică a furnizat arme Moscovei, inclusiv drone Shahed-136. 

 

Israelul ar putea ajuta inclusiv cu armament Ucraina, dar doar după terminarea războiului cu Hamas și Hezbollah

 

Rusia revine azi la status quo-ul său anti-israelian de dinainte de perioada lui Gorbaciov. Opinia publică din Israel s-a mutat mult în tabăra Ucrainei, începând cu invazia rusă din februarie 2022. Ucrainienii evrei s-au oferit voluntari pentru a lupta în Forțele Armate ucrainene, iar rabii ucraineni au respins narativul rusesc și au sprijinit efortul de război al țării lor.

Israelul a primit peste 40.000 de refugiaţi ucraineni şi a oferit îngrijiri medicale specializate, inclusiv celor care au suferit amputări din Ucraina. Cu toate acestea, diplomaţii israelieni spun că Israelul nu intenţionează să furnizeze arme Ucrainei atâta timp cât continuă ostilităţile cu Hamas şi Hezbollah. Întrucât viitorul politic al lui Netanyahu pare sumbru, este prea devreme pentru a prezice politica Israelului faţă de Rusia şi Ucraina.

Însă necesitatea unei coordonări și cooperări sporite cu Statele Unite și Europa, împreună cu sentimentul public anti-Putin și pro-Ucraina în creștere, va afecta probabil și mai mult relațiile dintre Ierusalim și Moscova. Israelul se va apăra în Gaza, Liban, Siria şi, dacă va fi necesar, împotriva Iranului. Alianţa de facto dintre Rusia și Iran împotriva Israelului, a statelor arabe şi a Statelor Unite ar putea agrava relaţiile pe măsură ce Putin respinge orice iluzie de echilibru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel