Duma de Stat a Rusiei a modificat legea privind formarea ''contingentelor de menținere a păcii'': Militarii în termen vor putea participa, pe bază de voluntariat

Ionel Copcea |
Data publicării:

Camera inferioară a parlamentului rus a primit spre examinare un proiect de lege privind formarea contingentelor de menținere a păcii. Astfel, pe 04.04.2023, Duma de Stat a aprobat, la prima lectură, o prevedere privind posibilitatea participării voluntare a cetățenilor la misiunile de menținere a păcii.

Noua versiune a documentului prevede că personalul pentru participarea la formațiunile de menținere a păcii poate fi recrutat, pe bază de voluntariat, din rândul persoanelor care au urmat o pregătire specială.

Anterior, în lege exista o prevedere conform căreia doar un cetățean care intra în serviciul militar în baza unui contract putea deveni membru al unei formațiuni de menținere a păcii, dar acum aceasta a fost eliminată. În acest fel, orice categorie de personal militar, inclusiv cei aflați în serviciul militar obligatoriu, pot participa acum la misiunile de menținere a păcii. Bineînțeles că aceștia vor trebui să-și exprime dorința pentru acest lucru și mai întâi să treacă printr-o pregătire specială. Programul și durata pregătirii vor fi aproximativ aceleași atât pentru militarii contractuali, cât și pentru recruți.

Această inovație simplifică foarte mult recrutarea de personal pentru misiunile de menținere a păcii. Se presupune că ea va extinde procedura de formare a unui astfel de contingent, relaxând raporturile juridice care au apărut în 15 august anul trecut.

În prezent, armata rusă participă la o singură misiune de menținere a păcii, pe teritoriul enclavei Nagorno-Karabah. Aceasta a fost începută în luna noiembrie 2020. Contingentul rusesc de menținere a păcii are un efectiv de 1.960 de militari.

Comentariul autorului: Invazia din Ucraina și schimbările declanșate de aceasta în relațiile internaționale au determinat Rusia să modifice o serie de principii doctrinare în ceea ce privește întrebuințarea Forțelor Armate.

Astfel, după ce noul concept de politică externă adoptat în aceste zile de reprezentanții ruși acceptă principiul “loviturilor preventive”, care nu era agreat anterior de conducerea de la Moscova, prin noua lege adoptată în Duma de Stat li se permite militarilor în termen să participe, pe bază de voluntariat, la misiuni de menținere a păcii.

Nu este exclus ca, în viitor, partea rusă să accepte și participarea militarilor în termen la acțiuni de luptă în străinătate, lucru care nu este permis în prezent. Un astfel de demers ar simplifica problemele de personal și ar anula necesitatea efectuării unor valuri suplimentare de mobilizare. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel