Două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un zbor de 12 ore peste apele neutre din trei mări

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 09.02.2021, bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat un zbor deasupra apelor neutre ale Mării Barents, Mării Groenlandei și Mării Norvegiei.

“Două bombardiere strategice Tu-160 au efectuat un zbor planificat deasupra spațiilor aeriene situate deasupra acvatoriilor Mării Barents, Mării Groenlandei și Mării Norvegiei. Durata zborului a fost de aproximativ 12 ore”, au menționat reprezentanții ministerului.

Militarii ruși au precizat că toate zborurile avioanelor aparținând Forțelopr Aerocosmice ale Federației Ruse se desfășoară în strictă conformitate cu regulile de întrebuințare a spațiului aerian internațional.

Potrivit reprezentanților Ministerului rus al Apărării, bombardierele strategice au fost escortate de avioane de vânătoare aparținând Aviației navale a Flotei de Nord.

Comentariul autorului: Bombardierele strategice de tip Tu-160 aparțin unui regiment de aviație din cadrul Diviziei 22 Aviație de Bombardament - Engels (Regiunea Saratov) a Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Probabil, acestea au decolat de pe aerodromul din Engels și au revenit pe acesta la încheierea misiunii.

Misiunea de patrulare a bombardierelor strategice Tu-160 este a doua efectuată de la începutul anului 2021. Primul zbor de acest gen a avut loc pe 19 ianuarie și a inclus Oceanul Înghețat de Nord, Marea Barents și Marea Albă. La misiune au participat atunci trei avioane Tu-160, cu indicativele 60941, 60942 și 60943, trei avioane-cisternă Il-78, cu indicativele 14505, 14506 și 14507, și un avion AWACS de tip A-50U (RF-93952). Dintr-un material video postat pe Twitter de Ministerul rus al Apărării rezultă că cele două avioane Tu-160 participante la misiune au fost Vladimir Sudets, număr de bord 15 roșu, și Vasili Senyko, număr de bord 11 roșu. Este posibil ca a treia aeronavă, care a rămas probabil în apropierea frontierelor Federației Ruse, să fi fost Andrei Tupolev, număr de bord 18 roșu.

Potrivit surselor rusești de pe Twitter și la misiunea din 09 februarie în aer s-au aflat cinci bombardiere strategice și un avion AWACS de tip A-50U. Cu siguranță, între acestea s-au aflat și bombardiere de tip Tu-95MS. Este posibil însă ca, o parte dintre aeronave să fi zburat numai în interiorul frontierelor Federației Ruse din vestul și nord-vestul țării.

Aeronava A-50U, cu numărul de înregistrare RF-93966 și numărul de bord 37 roșu, a fost deplasată de la Ivanovo pe aerodromul nordic din Olenya pe 06 februarie.

Trebuie precizat faptul că o a doua aeronavă A-50U, cu numărul de înregistrare RF-50610 și numărul de bord 42 roșu, a fost adusă de pe aerodromul din Ivanovo pe aerodromul Belbek din Peninsula Crimeea, pe 08 februarie. Acest lucru înseamnă că, în cursul zilei de astăzi sau în zilele următoare, vor fi executate zboruri ale Aviației Strategice ruse și în Marea Neagră.

Probabil, activarea bombardierelor strategice rusești reprezintă un răspuns al Federației Ruse la intensificarea prezenței navale a NATO în Marea Neagră și la intenția SUA de a disloca bombardiere strategice în Norvegia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel