Dodon recurge la declaraţii controversate la adresa SUA: Pregăteau şi un Maidan

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova
Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a acuzat Occidentul, în special SUA, de pregătirea unui "Maidan" în Republica Moldova, după alegerile prezidenţiale.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat TASS – agenţia de presă a Rusiei – cu ocazia vizitei sale recente la Moscova.

Igor Dodon a continuat să se plângă la Moscova, acuzând că a pierdut alegerile deoarece puterile occidentale ''s-au străduit foarte mult'' şi au lucrat foarte intens în favoarea Maiei Sandu, transmite luni Deschide.md.

,,Eu cred că Occidentul îi va da notă de plată noului preşedinte. O să vedem în ce va consta această. Ei neapărat vor cere achitarea notei de plată şi mi se pare foarte periculos pentru Moldova, deoarece poziţia Occidentului, în principal a SUA, va presupune provocarea unui alt conflict, care să atragă în el şi Rusia", a susţinut Dodon.

După alegerile prezidenţiale, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) nu a chemat oamenii în stradă, pentru că acesta era scenariul americanilor şi nu au vrut "să le facă jocul", a mai spus Dodon.

"Toţi înţelegeau că oponentul meu politic la alegeri a fost un candidat pro-american. Şi noi ştim cu exactitate ce pregăteau ei. Este vorba de aşa-zisul Maidan" (protestele pro-europene din Ucraina numite şi EuroMaidan - n.r.), a menţionat Dodon.

Fostul preşedinte al Republicii Moldova a mai susţinut că, prin intermediul Maiei Sandu, Occidentul încearcă să destabilizeze situaţia în regiune.

 

Nicio vorbă despre relaţii consultanţilor săi politici cu serviciile ruse de informaţii 

 

Săptămâna trecută, publicaţia DISINFO.MD a relatat că Igor Dodon a transmis rușilor informațiile primite de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldov, care dovedeau legăturile dintre FSB și consultanții săi.

Începând cu anul 2016, de când a devenit președinte al Republicii Moldova, încetul cu încetul, socialistul Igor Dodon a început a-și săpa propria groapă politică. Acest lucru a devenit evident în momentul în care a preluat guvernarea din mâinile fostului democrat, Vladimir Plahotniuc, ulterior din mâinile Maiei Sandu, scrie DISINFO.MD

Procesul în care Igor Dodon își semna cu propria mână soarta politică a început cu investigația Rise, Banii lui Dodon din Bahamas. Ulterior, imaginile video în care Igor Dodon se laudă în fața fostului coordonator al guvernării PDM, Vladimir Plahotniuc, că primește lunar sume enorme din Rusia, a confirmat ceea ce Rise investiga încă în 2016.

De asemenea, preluarea guvernării de către PSRM, Igor Dodon fiind coordonatorul acesteia, exact cum o făcea și Plahotniuc, a fost o altă etapă care i-a adus pierderea alegerilor prezidențiale.

Desigur, până la aceste alegeri prezidențiale, Igor Dodon a călcat exact pe aceleași greble pe care au călcat multe guvernări în Moldova – încrederea că vor fi la putere toată viața. Astfel, în această perioadă, Igor Dodon a aruncat cu tot felul de declarații acide, iar guvernarea s-a condus și încă mai conduce țara într-un mod evident nedemocratic.

Acum, că Dodon a pierdut funcția de președinte, poziția lui ca lider de facto a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) îi va permite guvernului rus să continue să influențeze politica din Republica Moldova prin cele 37 de fotolii ale PSRM-ului din Parlament, chiar dacă Igor Dodon nu va deține o funcție formală nici în Parlament, nici în Guvern. 

Planurile și acțiunile lui Igor Dodon și ale PSRM-ului vor fi mult mai clare după ce va fi învestit noul președinte, Maia Sandu, dar și la începutul anului viitor.

Cel mai probabil, Igor Dodon și PSRM vor încerca să-și ridice popularitatea, iar ulterior vor merge la alegeri parlamentare anticipate. Chiar și așa, o persoană ca Igor Dodon nu mai poate reprezenta țara, indiferent de funcția pe care o deține. Nu o singură dată Igor Dodon a realizat interesele Federației Ruse și  continuă să facă aceste lucruri în continuare, precizează DISINFO.MD.

Un lucru mai puțin știut în spațiul public este faptul că prezența rușilor, care l-au sprijinit pe Dodon în prezidențiale, a fost investigată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova înainte de a se aduce la cunoștința opiniei publice.

La mijlocul lunii septembrie 2020, SIS a furnizat detaliile anchetei asupra „experților politici” ruși președintelui moldovean Igor Dodon, incluzând informații concrete privind legăturile unui „expert politic” și anume, Yuri Gudilin, cu Serviciul Federal de Securitate rus (FSB). Aparent, SIS îi oferea lui Dodon ocazia să vadă, în caz că nu ar fi fost conștient,  legăturile acestor „experți politici” cu FSB-ul.

Și aici apare un nou moment în care Igor Dodon acționează nicidecum în interesele țării. După ce SIS-ul i-a transmis aceste informații, Igor DODON nu a făcut nimic altceva decât să le retransmită  guvernului rus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel