SUA au decis înlocuitorul legendarelor Black Hawk. Tilrotorul V-280 Valor e „alesul” pentru Forțele Terestre ale SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
V-280 Valor. Foto: Aviation International News
V-280 Valor. Foto: Aviation International News

Compania Bell, cu tilrotorul V-280 „Valor”, a câștigat cursa pentru înlocuirea venerabilul UH-60 Black Hawk, care este operațional încă din anii 70.

Bell a primit, luni, din partea Forțelor Terestre americane (US Army) un contract de 232 milioane de dolari – prima tranșă din ceea ce ar putea fi o afacere de 7,1 miliarde de dolari. Avansul este pentru dezvoltare și un pentru lot inițial de aeronave.

„Este o șansă de a trece la următorul pas în acest program vital”, a declarat Doug Bush, șeful pentru achiziții al US Army, în timpul unei convorbiri de luni seara cu reporterii.

Este un câștig uriaș care ar putea valora mai mult de 70 de miliarde de dolari, în următoarele decenii, pentru compania deținută de Textron, în funcție de câte tilrotoare sunt comandate de US Army, dar și de armatele străine, potrivit publicației Defense One.

 

V-280 propus de Bell a învins Defiant-X al Sikorsky-Boeing

 

Bell, care a lansat V-280, un tilrotor similar cu celebrul V-22 Osprey, a învins echipa Sikorsky-Boeing care propusese Defiant-X un elicopter coaxial cu două rotoare suprapuse ce se rotesc în direcții opuse, oferind mai multă stabilitate decât elicopterele tradiționale.

Tilrotorul poate decola și ateriza vertical ca un elicopter, dar își înclină elicele înainte, ceea ce-i permite să zboare la viteze de aeronave cu aripi fixe.

„Combinația unică dintre tehnologia deja demonstrată privind rotorul înclinat, specifică modelului V-280, ingineria digitală inovatoare și arhitectura deschisă, oferă US Army o versatilitate operațională remarcabilă pentru flota sa cu ridicare verticală”, a precizat compania Bell.

Contractul atribuit luni este pentru un „prototip virtual”, nu pentru o aeronavă reală, au declarat oficialii US Army. Un prototip inițial ar putea veni în 2025, dar US Army ar trebui să acorde contracte suplimentare înainte să se întâmple asta, au spus oficialii.

Oficialii US Army au apreciat viteza cu care a fost acordat contractul, precizând că programul a fost accelerat cu aproximativ patru ani. În ultimii nouă ani, ambii ofertanți au construit și au zburat cu demonstranți dezvoltați pe baza propunerilor lor.

Companiile, care au pierdut, au la dispoziție trei zile pentru a solicita o explicație de la US Army cu privire la decizie, iar ulterior pot face apel împotriva acestei decizii.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

Despre V-280 Valor

 

2. V-280 Valo... (elicopter-bell-v-280_14812000.jpg)V-280 Valor, foto: Boeing

Bell a dezvăluit pentru prima dată V-280 în 2013. Spre deosebire de predecesorul său, V-22, motoarele de la capătul aripii sale sunt fixe, o realizare care se presupune că va reduce costurile de întreținere.

Cu o masă de 8 tone [gol], V-280 poate transporta până la 14 militari complet echipați, cu o viteză de croazieră de 520 km/h. În funcție de configurație, raza de acțiune (combat range) este între 925 și 1500 km.

Aeronava care va înlocui UH-60 Black Hawk cu V-280 Valor, are deocamdată numele generic Long-Range Assault Aircraft (FLRAA).

Achiziția inițială de FLRAA este estimată la 750 – 1000 de aparate. Având în vedere că numărul total de UH-60 Black Hawk ale US Army este de aproximativ 4.000, se estimează că o flotă mixtă formată din FLRAA și UH-60  va exista câțiva zeci de ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel