Discursul lui Lavrov de la Minsk - un compendiu de ideologie rusă de securitate actualizată

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Așa cum se cunoaște, pe 26 și 27 octombrie, la Minsk a avut loc conferința internațională „Securitatea eurasiatică: realitate și perspective într-o lume în transformare”. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile președinției Belarusului și Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). Au participat aproximativ 300 de reprezentanți din 30 de țări, inclusiv miniștrii de externe din statele membre OTSC și Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS).

În marja evenimentului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ținut un discurs exemplar de reziliență ideologică rusă, în care a fixat majoritatea reperelor pe care Kremlinul dorește să le impună în geopolitica globală actuală, în special în raport cu Occidentul. În ordinea apariției lor în discursul oficialului rus, elemetele ideologice extrase sunt următoarele:

Ca să fie justă, noua ordine mondială trebuie să fie una multipolară

 

“Relațiile internaționale au intrat într-o etapă de schimbări tectonice cu adevărat de referință. Asistăm la creșterea unei noi și mai juste ordini mondiale multipolare. Ea se bazează pe diversitatea culturală și civilizațională a lumii moderne și pe dreptul natural al națiunilor de a-și determina propriile căi și forme de dezvoltare, prin aplicarea principiului de bază stabilit de ONU în Carta sa: egalitatea suverană a statelor”, a declarat Lavrov.

 

S-au creat diferențieri între “Occidentul minoritar” și “Sudul Global și Estul majoritare”, iar Eurasia se solidarizează

 

“Trăsătura distinctivă a timpului prezent este strădania unui număr tot mai mare de state din Sudul Global și din Est de a-și consolida suveranitatea în toate domeniile și de a conduce politici pragmatice, independente și orientate la nivel național în afacerile globale, ceea ce este evident mai ales în procesul incipient de extindere rapidă a BRICS.

Echilibrul geopolitic al forțelor se schimbă în dezavantajul Occidentului „istoric” sau „colectiv”. Membrii elitelor occidentale încep să admită acest lucru, inclusiv în public, vorbind despre sfârșitul erei post-Război Rece. [...]

Aceste tendințe principale influențează și procesele internaționale în desfășurare pe continentul nostru comun, Eurasia. Noile centre globale își consolidează pozițiile aici. [...]

Eforturile țărilor cu majoritate globală, inclusiv Rusia, de a promova o agendă interstatală pozitivă și orientată spre viitor în Eurasia și în alte regiuni au fost întâmpinate cu o rezistență tenace din partea minorității occidentale. Statele Unite și sateliții săi nu încearcă să-și ascundă motivele – sunt hotărâți să-și mențină dominația și să monopolizeze dreptul de a lua decizii semnificative la nivel global. Ei impun anumite reguli de joc unilaterale și neconsensuale și o „ordine bazată pe reguli” asupra comunității internaționale. Occidentul colectiv folosește o gamă largă de instrumente pentru a face presiune pe dizidenți, de la măsuri coercitive unilaterale până la demonizare în peisajul informațional global, după cum a susținut șeful diplomației ruse.

 

Acuzarea SUA pentru situația din Europa

 

“După ce au făcut o alegere distructivă în favoarea jocurilor geopolitice cu sumă zero, statele nord-atlantice conduse de Washington au provocat o criză majoră de securitate în partea europeană a continentului nostru. De fapt, o fac de ani de zile. Au bombardat Iugoslavia și au separat cu forța Kosovo de Serbia. NATO și-a continuat expansiunea nesăbuită spre est, sfidând promisiunile pe care le-au făcut liderilor sovietici. Ei au susținut lovitura de stat armată neconstituțională din Ucraina și au petrecut ani de zile pompând bani în regimul criminal de la Kiev și arme pentru a duce război împotriva Rusiei – toate aceste politici sunt verigă din același lanț”, a declarat Lavrov.

 

Ucraina “a îndrăznit” să se opună influenței legitime ruse doar pentru că a fost susținută de SUA

 

“Fără încurajarea directă a Statelor Unite, Kievul nu ar fi îndrăznit niciodată să ia calea distrugerii tot ce este rusesc, inclusiv limba rusă, educația, mass-media, cultura și credința ortodoxă. Ei nu ar fi îndrăznit să extermine prin lege și fizic opoziția și să stabilească deschis reguli naziste, inclusiv prin legislație.”

 

Regresul în acordurile nucleare internaționale se datorează exclusiv Washingtonului

 

“Sistemul european de măsuri de consolidare a încrederii și controlul armelor a fost distrus de Occident. Este suficient să menționăm retragerea SUA din tratatele de apărare antirachetă, INF și Cer deschis. Armele nucleare americane care sunt desfășurate avansat într-un număr de țări europene,iar „misiunile nucleare comune” prezintă riscuri strategice sporite și au un efect extrem de destabilizator; pe fondul creșterii generale a amenințărilor generate de NATO, acest lucru ne obligă să recurgem la măsuri de răspuns”, a susținut Lavrov.

 

NATO nu mai lasă loc dezvoltării și altor organizații de cooperare pentru securitate

 

„Arhitecții geopolitici occidentali, care aparent și-au pierdut orice contact cu realitatea și se consideră trimișii lui Dumnezeu pe Pământ, nu sunt deloc deranjați de faptul că prin acțiunile lor și-au călcat în picioare propriile angajamente asumate la cel mai înalt nivel, inclusiv la OSCE, unde și-au luat angajamente politice de a se strădui să construiască o securitate egală și indivizibilă, să nu-și sporească securitatea în detrimentul altora și să nu permită vreunei țări sau organizații să domine în Europa. Dar NATO face exact invers. Și OSCE, concepută inițial ca o platformă paneuropeană pentru dialog egal și cooperare largă, este pe cale de a deveni, prin eforturile NATO și UE, doar o agenție marginală fără nicio influență asupra situației de securitate, consideră reprezentantul rus.

 

Războiul extins din Ucraina putea fi evitat dacă SUA și Europa acceptau condițiile puse de Rusia înainte de invazie

 

“Politicienii occidentali și-au dezvăluit încă o dată adevăratele intenții atunci când Washingtonul și Bruxelles-ul au respins cu aroganță propunerile, prezentate de Rusia în decembrie 2021, de a asigura garanții de securitate fiabile și de a rezolva situația din Ucraina fără a o atrage în NATO sau a folosi regimul de la Kiev împotriva intereselor legitime ale Rusiei. Cu toate acestea, nici nu au vrut să vorbească serios cu noi.”

 

NATO este agresivă față de Rusia

 

“Alianța și-a dezvoltat constant și exponențial activitatea militară. O serie de exerciții comune recente care au implicat Statele Unite și aliații săi din NATO, unde, printre altele, s-a exersat folosirea armelor nucleare împotriva țintelor de pe teritoriul Federației Ruse, s-au desfășurat la o scară fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece. [...]

Alianța se referă la Rusia ca la o „amenințare directă” în documentele sale doctrinare. Ei duc un război hibrid deschis și real împotriva noastră, folosind toate forțele și bunurile disponibile. Scopul lor declarat este de a provoca o „înfrângere strategică” Rusiei „pe câmpul de luptă”, inclusiv cu mâinile și corpurile neonaziştilor ucraineni”, a declarat Lavrov.

 

SUA incită de la distanță Europa împotriva Rusiei

 

“Washingtonul îi împinge pe cei mai agresivi rusofobi din Europa în prim-planul celor care urmăresc această politică nesăbuită, pentru a-i determina pe alți membri ai UE și NATO să îi urmeze, sperând în același timp să rămână la distanță, peste ocean. Confruntă Uniunea Europeană cu Federația Rusă și îi cere să rupă toate legăturile comerciale, economice, investiționale și culturale cu Rusia, în timp ce organizează simultan atacuri teroriste precum exploziile Nord Stream, pe care nimeni nici măcar nu încearcă să le investigheze. Sunt întreprinse multe alte acțiuni pentru a distruge infrastructura care a fost construită de-a lungul deceniilor și a asigurat interconectarea economiilor părților de vest și de est ale continentului. Toate acestea distrug bazele care, într-o măsură decisivă, au asigurat o creștere economică rapidă și durabilă și o dezvoltare socio-economică a țărilor europene, inclusiv a statelor membre UE”, a declarat oficialul rus.

 

Se urmărește o nouă arhitectură europeană, fără Belarus și Rusia

 

“Vor să se unească într-o nouă arhitectură europeană, dar fără Rusia și Belarus. Amintiți-vă doar de invenția „comunității politice europene”. Această inițiativă a venit de la președintele Franței Macron și s-a anunțat deschis că toată lumea este invitată, cu excepția Moscovei și Minskului.

Cred că nu este nevoie să explic cât de miop și pur și simplu neprofesional este acest lucru pentru orice persoană care decide să se angajeze în politica internațională. Mă refer la eforturile de securitizare a Europei fără a ține cont de opiniile și interesele legitime ale celor două țări ale noastre.”

 

Kievul nu poate obține garanții de securitate doar din vest

 

“La fel de zadarnice sunt și încercările regimului de la Kiev de a obține unele garanții unilaterale de securitate de la stăpânii săi occidentali. Acest lucru sugerează, de asemenea, că celălalt obiectiv al lor este să împiedice Rusia și Belarus de la acordurile pe care Occidentul le va încheia ulterior pe continent. Ei spun deschis că vor trebui să facă o înțelegere cu Rusia și să vină cu un fel de acorduri după război, care să-i „protejeze” de această țară. Asta e mentalitatea lor.”

 

Ce se întâmplă cu Rusia este doar un exemplu al hegemoniei globale a SUA

 

“Este evident că agresiunea occidentală împotriva Rusiei este doar o parte a cruciadei Statelor Unite și a sateliților săi împotriva oricărui membru al comunității internaționale care demonstrează independența și își apără interesele naționale.

Se vede dorința Washingtonului și a aliaților săi de a crea un focar de tensiune pe termen lung în regiunea Asia-Pacific, care a fost deja declarată în mod deschis și este, în opinia lor, domeniul de responsabilitate al NATO.

Situația din jurul Taiwanului este alimentată intenționat. Se formează diverse formate înguste pentru pregătirile militare cu participarea anglo-saxonilor (AUKUS) și a tovarășilor lor ascultători, se promovează „strategii indo-pacifice”, care vizează realizarea izolării Chinei, izolarea Rusiei și prăbușirea arhitecturii regionale deschise și echitabile, bazată pe consens, care a fost stabilită în jurul ASEAN”, a mai declarat Lavrov.

 

SUA sunt vinovate de majoritatea conflictelor recente

 

“Recent, SUA au fost deosebit de dornice să-și extindă influența distructivă în Caucazul de Sud și Asia Centrală. Ei continuă să influențeze situația din Orientul Mijlociu. Popoarele din Irak, Libia, Siria, Yemen, Sudan și Palestina resimt în continuare consecințele politicii lor nesăbuite de subminare a principiilor Cartei ONU și a deciziilor Consiliului de Securitate.

Încercările Washingtonului de a monopoliza procesul de reglementare din Orientul Mijlociu au dus la situația catastrofală actuală. Deși condamnă acțiunile teroriste și orice alte acțiuni care încalcă dreptul internațional umanitar și dăunează civililor, Rusia solicită încetarea imediată a ostilităților și reluarea negocierilor pentru înființarea unui stat palestinian independent, care a fost promis în mod solemn palestinienilor în urmă cu aproape 75 de ani, a susținut  Lavrov.

 

Rusia este deschisă la dialog și cooperare, însă doar cu statele europene care iși demonstrează independența față de SUA

 

“În ceea ce privește atitudinea vecinilor noștri din vestul Eurasiatic față de acest lucru, cei mai mulți dintre ei sunt complet subordonați Washingtonului. Astăzi nu vedem perspective pentru o conversație semnificativă cu marea majoritate a acestor țări. Nu există astfel de perspective. Dar, în general (vreau să subliniez din nou acest lucru), suntem întotdeauna gata să lucrăm împreună dacă vecinii noștri occidentali de pe continent găsesc puterea să devină independenți și să-și câștige „autonomia strategică” de care președintele francez Emmanuel Marcon și o serie de alți lideri. vorbesc constant”, se precizează în partea finală a declarației.

Observăm printre temele abordate în discurs o serie de mesaje care fac frecvent obiectul propagandei și dezinformării promovate de Rusia pe canalele de socializare, cel puțin de la momentul invaziei din 24 februarie 2022.

Concluzia generală este că, în pofida pierderilor imense de vieți omenești, a distrugerilor materiale înregistrate și a insuccesului pe câmpul de luptă, ideologia rusă nu doar că nu a fost afectată, ci se accentuează și nuanțează în susținerea deciziilor Kremlinului. Mai mult, aceasta pare să fie tot mai bine asimilată de reprezentanții ruși și este mai intens promovată în relațiile internaționale multilaterale, în special în organizațiile în care Rusia este parte, precum OTCS, SCO, Uniunea Economică Eurasiatică (EEU), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Liga Arabă și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel