Diplomat american: Războiul lansat de Rusia are ca scop eradicarea Ucrainei ca entitate suverană, nu este legat de NATO sau SUA

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Într-o recentă analiză publicată de Project Syndicate se evidențiază că Kremlinul și chiar unii din Occident dau vina pe Statele Unite și NATO pentru "provocarea" Rusiei și susțin că Ucraina este folosită ca un proxy (intermediar)  occidental.

Richard Haas, diplomat american cu experiență, fost consultant senior al președintelui George W. Bush pentru Orientul Mijlociu, în prezent președintele think-tank-ului Council on Foreign Relations, susține însă că acesta nu este nicidecum un război pentru extinderea NATO sau pentru o viitoare astfel de extindere în Ucraina, că, de altfel, nu este vorba deloc despre NATO, sau despre Statele Unite, ci este un război lansat de Rusia pentru a eradica Ucraina ca entitate suverană.

Pentru că Ucraina reprezintă o cale alternativă la națiunea "slavă", adică o țară caracterizată printr-un sistem politic democratic și legături profunde cu Occidentul. Acest lucru este inacceptabil pentru Putin, întrucât poate să alimenteze cererile interne privind transformarea Rusiei pe o cale similară.

Obiectivele lui Putin sunt atât de existențiale încât este greu de crezut că războiul se va încheia imediat când cele două părți ajung la vreun fel de reglementare teritorială. Convingerea lui Putin că timpul va slăbi hotărârea occidentală îl face mai puțin dispus să ia în considerare orice fel de compromis pentru a pune capăt războiului.

Din partea Ucrainei, dorința de a-și recupera teritoriul pierdut, primirea despăgubirilor economice din partea Moscovei și tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele de război exclud în mod similar compromisul. Astfel, Haas consideră că este nevoie ca toată lumea să se pregătească pentru un conflict prelungit.

 

Politica Americii se schimbă față de China

 

Potrivit fostului consilier prezidențial, răspunsul Occidentului la agresiunea rusă în Ucraina ar fi putut afecta calculele Chinei asupra Taiwanului. Beijingul trebuie să presupună că orice utilizare a forței militare împotriva Taipeiului va duce la sancțiuni economice severe.

Mai mult, în timp ce Statele Unite și alte state au ajutat Ucraina doar indirect, există o posibilitate reală ca acestea să fie direct implicate în apărarea Taiwanului.

Este posibil ca eșecul Rusiei de a obține o victorie rapidă și eșecurile sale constante pe câmpul de luptă să determine, de asemenea, China să se rețină, deși va învăța din greșelile Rusiei și își va întări capacitățile sale.

În același timp, China poate crede că acordarea unor cantități masive de sprijin material și financiar Ucrainei va afecta capacitatea Occidentului de a ajuta militar Taiwanul. Liderii săi ar putea concluziona, de asemenea, că legăturile economice mai profunde ale țărilor occidentale cu Beijingul decât cu Moscova le vor face mai puțin dispuse să impună sancțiuni dure.

"Statele Unite trebuie să colaboreze cu Taiwanul și Japonia pentru a demonstra Chinei că orice utilizare a forței împotriva Taipeiului va avea ca rezultat mai multe costuri decât beneficii, sfătuind în același timp pe cel din urmă să nu ia măsuri potențial provocatoare", consideră Haas.

Statele Unite ar trebui să-și conducă aliații în încercarea de a-și verifica dependența economică față de China și nu trebuie permisă folosirea acestei dependențe pentru a câștiga pârghia geopolitică asupra Occidentului.

Haas recomandă, de asemenea, ca Statele Unite să încerce să găsească o modalitate de a reintroduce un element diplomatic special în relația sa în deteriorare bruscă și periculoasă cu China

 

Drepturi și obligații

 

Drepturile sunt esențiale pentru orice democrație, dar singure nu pot face democrația sigură sau eficientă. Motivul este simplu: inevitabil, drepturile intră în conflict între ele. Vedem asta în fiecare zi în Statele Unite, pe probleme de la avort la arme.

Atunci când apare un astfel de conflict de drepturi, rezultatul este adesea în impas. Acest lucru inhibă proiectarea și implementarea răspunsurilor la provocările din țară și din străinătate, iar ciocnirile drepturilor pot duce cu ușurință la violență internă.

Prin urmare, angajamentele atât între cetățeni și guvernul lor, cât și între guverne sunt necesare pentru a evita aceste rezultate și pentru a permite democrației să funcționeze eficient și pașnic.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel