Dezamăgiți de Germania, politicienii polonezi își îndreaptă cu optimism privirile spre Franța

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Recent, directorul Institutului Polonez pentru Globalizare, Tomasz Teluk, a numit Franța ca fiind “noul aliat strategic al Inițiativei celor Trei Mări” apreciind că politicienii polonezi au în vedere o nouă schemă de alianță strategică în Europa, prin care să se apropie de Franța în detrimentul Germaniei.

În rubrica din cotidianul electronic Niezalezna.pl, Tomasz Teluk subliniază că la nivelul clasei intelectuale și politice franceze a fost apreciată importanța deciziei Tribunalului Constituțional al Poloniei privind întâietatea legislației naționale față de cea europeană.

„În timp ce opoziția a trâmbițat Polexit-ul, pseudotribunalele și judecătorii de mascaradă, politicienii francezi  au susținut, de la stânga la dreapta, decizia Tribunalului Constituțional. Aproape toți candidații francezi la președinție, cu excepția administrației Emmanuel Macron, care este un reprezentant al establishment-ului european, au îmbrățișat cu entuziasm poziția Tribunalului Constituțional polonez. Este de remarcat unitatea în evaluarea poziției Poloniei, indiferent de diferențele politice dintre candidații la președinția din Franța”, scrie Teluk.

Directorul Institutului Polonez pentru Globalizare amintește că în 2022 va avea loc “o schimbare a gărzii la Palatul Elysee” și este probabil ca una dintre acele forțe politice care au susținut Polonia să ajungă la putere.

„Apropierea dintre Polonia și Franța poate deveni un adevărat contrabalans la dominația germană în Europa. Un sprijin foarte puternic din partea Parisului ar putea însemna un nou acord cu Varșovia, care va fi implementat în afara formulei Triunghiului Weimar [Franța, Germania și Polonia]. Cooperarea strategică a Franței cu Polonia, și poate chiar într-un sens mai larg - cu toate țările Inițiativei celor Trei Mări, deschide oportunități complet noi pentru Uniunea Europeană”, prezice expertul polonez.

 

Companiile franceze din Polonia evită plata taxelor

 

Cu toate acestea, Teluk avertizează Varșovia împotriva unui atașament politic orbesc față de Franța, precizând că există probleme în apropierea economică față de Paris.

Se pare că multe companii franceze din Polonia evită să plătească taxe și transferă profiturile în străinătate, folosind în același timp asistență guvernamentală generoasă. Francezii sunt printre cei mai mari acționari în privatizarea companiilor de stat din Polonia. Investițiile lor se ridică la 22,6 miliarde de zloți [aprox. 5 miliarde euro] și sunt de cinci ori mai mari decât cele ale Germaniei și de șase ori mai mari decât cele ale Statelor Unite. Deținătorii recordului pentru evaziune fiscală sunt proprietarii de hipermarketuri - Auchan și Carrefour. Optimizarea fiscală în detrimentul statului nostru este folosită și de Orange Polska, companiile de producție Valeo și Michelin, precum și de către compania energetică Veolia Energia, care activează pe piața de capital. Toate companiile menționate nu au plătit nici măcar 1% din impozitul pe profit. Între timp, veniturile celor mai mari cinci companii în ultimii 5 ani au depășit 200 de miliarde de zloți [aproximativ 43 miliarde euro]!” notează Teluk.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel