Detalii privind următoarea lansare-test a rachetei hipersonice Zircon destinată Forțelor Navale ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 01.11.2020, citând o sursă aparținând Complexului Militar Industrial, că lansarea-test din luna noiembrie a rachetei hipersonice Zircon va fi efectuată la o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, asupra unei ținte navale.

“Potrivit planului de teste, în luna noiembrie, va avea loc o lansare a rachetei hipersonice Zircon asupra unei ținte navale, ce va imita o navă de luptă a adversarului convențional. Lansarea va fi efectuată de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord”, a precizat sursa.

După cum a anunțat la începutul lunii octombrie o altă sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, prima fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov, va efectua, până la sfârșitul anului, încă trei lansări ale rachetei hipersonice Zircon, inclusiv asupra unei ținte care va imita un portavion.

Pe 07 octombrie, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valery Gherasimov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin că, pe 06.10.2020, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a fost efectuată lansarea unei rachete Zircon, la o distanță de 450 de kilometri. Nava a lansat racheta din Marea Albă, asupra unei ținte navale aflate în Marea Barents. Viteza rachetei a atins aproximativ opt Mach (un Mach este egal cu viteza sunetului), la o altitudine de 28 de kilometri.

Comentariul autorului: Specialiștii ruși au planificat un total de aproximativ 10 lansări-test ale noii rachete hipersonice cu bazare navală Zircon (3M22), care vor fi efectuate în perioada 2020-2021. Șapte sau opt dintre acestea vor avea loc de la bordul fregatei Amiral Gorhkov a Flotei de Nord, iar alte două sau trei de pe submarinul Severodvinsk (Proiect 885, clasa Yasen), din care cel puțin una din imersiune.

Până în prezent, au fost efectuate cel puțin două lansări de pe fregata Amiral Gorshkov, una la începutul lunii ianuarie (asupra unei ținte terestre) și una la începutul lunii octombrie (asupra unei ținte navale). Deși reprezentanții ruși nu au confirmat acest lucru, este posibil ca o altă lansare să fi avut loc în perioada aprilie-mai 2020.

Este planificat ca racheta să atingă o viteză de aproximativ nouă Mach și să poată lovi ținte terestre și navale la distanțe de peste 1.000 de kilometri.

Noua rachetă va fi introdusă în dotarea Forțelor Navale cât mai curând posibil, în perioada 2021-2022. Primele platforme purtătoare vor fi chiar cele de pe care sunt efectuate testele, respectiv fregatele Proiect 22350 și submarinele nucleare Proiect 885(M). În perspectivă, rachetele hipersonice Zircon vor putea fi întrebuințate de toate platformele navale, care dispun de instalații de lansare de tip 3S14, folosite în prezent de complexele de rachete Kalibr.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel