Deși momentul Bayraktar în Ucraina s-a epuizat, dronele sunt încă la mare căutare. Kuweitul, al 28-lea stat care achiziționează TB2

Cătălin Costea |
Data publicării:
Drone Bayraktar TB2
Drone Bayraktar TB2

În urma semnării unui contract cu compania turcă Baykar, Kuweitul s-a alăturat listei lungi de țări care au achiziționat drona Bayraktar TB2 cunoscută în întreaga lume pentru succesul avut în ultimele conflicte.

Producătorul Baykar a ajuns la un acord cu guvernul kuweitian pentru a exporta vehicule aeriene de luptă fără pilot Bayraktar TB2 în valoare de 367 de milioane de dolari, după cum au anunțat compania turcă și armata kuweitiană pe 13 iunie.

Într-o declarație postată pe Twitter, Baykar a anunțat: „Am finalizat cu succes procesul contractual cu guvernul Kuweitului privind exportul de UAV-uri Bayraktar TB2 produse pe plan intern”.

În plus, declarația oficială a menționat că drona, care a atins un record zburând continuu timp de 27 de ore și 3 minute în condiții geo-climatice dificile, cum ar fi temperaturi ridicate și furtuni de nisip, va intra în serviciul de luptă al armatei kuweitiene.

La acest moment nu au fost însă furnizate date privind numărul de drone care urmează să fie exportate sau momentul livrărilor către Kuweit, deși se cunoaște că negocierile au început încă din 2019.

Potrivit presei turce, Kuweitul ar fi astfel a 28-a țară din lume care încheie un contract pentru dronele Bayraktar TB2.

Anterior, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că cererea internațională este uriașă pentru TB2 și pentru mai noua dronă Akinci. În pofida lansării dronei TB3 mai noi, mai mari și mai performante, la începutul acestui an, TB2 continuă să fie în lumina reflectoarelor și a atras clienți din întreaga lume.

Pe lângă Kuweit, o altă țară din Golful Persic și-a arătat interesul pentru drona turcească. Încă din septembrie anul trecut sursele deschise indicau existența unor discuții între Emiratele Arabe Unite și Baykar pentru achiziționarea a cel puțin 120 de drone TB2 dintre care 20 de aparate apăreau deja ca fiind livrate.

 

Prezența Bayraktar TB2 în Ucraina este tot mai puțin vizibilă

 

Informațiile privind recentul contract dintre Baykar și Kuweit vin însă într-un moment în care nu se mai aude nimic despre utilizarea acestei drone pe frontul din Ucraina, principalul loc de testare a sa în luptă. 
 
După ce inițial au fost surprinse de eficiența utilizării dronelor TB2 de către ucraineni, unitățile ruse de apărare antiaeriană par să fi reușit să gestioneze lupta cu aceste aparate. 

În aprilie anul acesta, comandantul rus al Forțelor de Apărare Antiaeriană, general-locotenent Andrey Demin, și alți generali din cadrul Forțelor Aerospațiale au anunțat că peste 100 de drone Bayraktar TB2 furnizate Ucrainei au fost distruse în timpul luptelor.

Presa rusă a atras atenția asupra lipsei de informații actualizate despre acțiunile de luptă ale Bayraktar TB2 în Ucraina, de la mijlocul lunii august până la sfârșitul anului 2022.

Unele surse susțineau chiar că toate dronele TB2 din Ucraina au dispărut. Cu toate acestea, după ce Ucraina și-a doborât una dintre propriile drone TB2 luna trecută, s-a dovedit că informațiile nu au fost cu sigure.

Cert este că utilizarea dronelor TB2 de către forțele ucrainene a scăzut dramatic în intensitate, iar asta stimulează deja apariția în analizele rusești a ideii că utilizarea dronei nu a avut un succes atât de mare ca în Libia, Siria și mai ales în timpul războiului din Nagorno-Karabah. 

Cu toate acestea, comenzile străine pentru dronele turcești sunt în creștere, și cu precădere cele pentru Bayraktar TB2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel