Descurajarea Chinei | SUA vrea consolidarea legăturilor economice şi de securitate cu Japonia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a pledat marţi pentru legături economice şi de securitate mai strânse cu Japonia. Şeful diplomaţiei americane şi ministrul apărării, Lloyd Austin, se află în prima vizită în străinătate de la începutul mandatului preşedintelui Joe Biden; de la Tokyo, ei vor merge la Seul, transmite Reuters.

Evenimentul diplomatic are loc după summitul online de săptămâna trecută al aşa-numitului format Quad - Statele Unite, Japonia, Australia şi India.

China este un subiect important pe agenda celor doi înalţi oficiali americani, dar problemele din regiune sunt mai multe, de la libertatea de navigaţie în sud-estul Asiei până la securitatea lanţului de aprovizionare cu semiconductori, programul nuclear al Coreei de Nord şi lovitura de stat militară din Myanmar.

"Am venit de fapt să reafirmăm că alianţa este, aşa cum ne place să spunem, piatra de temelie a păcii, securităţii şi prosperităţii noastre", a declarat Blinken în faţa personalului ambasadei americane la Tokyo, potrivit Agerpres.

La o întâlnire cu un grup de oameni de afaceri niponi, secretarul de stat a reamintit că "relaţiile economice dintre Statele Unite şi Japonia sunt, aşa cum ştiţi foarte bine, printre cele mai puternice din lume".

În privinţa Coreei de Nord, Casa Albă a comunicat că Phenianul a respins până acum eforturile de relansare a dialogului. Presa nord-coreeană a citat-o marţi pe Kim Yo Jong, sora liderului Kim Jong Un, care a avertizat noul guvern de la Washington "să nu facă scandal" dacă doreşte pacea.

La începutul unei întâlniri în format "2+2" a lui Blinken şi Austin cu omologii lor japonezi, şeful diplomaţiei americane a afirmat că doreşte să colaboreze cu Japonia şi alţi aliaţi pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

Secretarul de stat mai declarase anterior că ţara sa şi Japonia au în comun angajamentul faţă de democraţie, drepturile omului şi statul de drept, care sunt "ameninţate în multe locuri, inclusiv în această regiune, fie în Myanmar, fie, în diferite moduri, în China".

După vizita la Seul, Blinken va merge în Alaska, unde i se va alătura consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan. Cei doi vor discuta pentru prima oară faţă în faţă cu oficialii chinezi cu funcţii similare.

Ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, a declarat că a fost de acord cu Austin în privinţa legii adoptate de China în ianuarie, prin care paza de coastă este autorizată să deschidă focul asupra unor nave străine: este un motiv serios de îngrijorare şi a intensificat tensiunile din regiune.

China are dispute cu Japonia privind suveranitatea maritimă în Marea Chinei de Est şi cu alte ţări din sud-estul Asiei în privinţa Mării Chinei de Sud.

Ministrul de externe Thoshimitsu Motegi a afirmat că problemele legate de China au constituit principalul subiect al dialogului cu Blinken şi şi-a exprimat "opoziţia fermă faţă de încercarea unilaterală a Chinei de a schimba statu-quoul" în cele două mări.

În reuniunile de la Tokyo urmau să fie abordate, potrivit Reuters, şi alte subiecte discutate la summitul Quad, inclusiv ameliorarea distribuţiei în Asia a vaccinurilor împotriva coronavirusului şi modificările climatice.

Motegi a declarat că Blinken şi-a exprimat la întâlnire sprijinul pentru organizarea la Tokyo a Jocurilor Olimpice de vară. În remarcile făcute în faţa diplomaţilor americani, secretarul de stat a părut însă rezervat, apreciind că evenimentul sportiv "implică planificarea pentru mai multe scenarii diferite" şi adăugând că, "dacă şi când va concura echipa SUA, va fi datorită dumneavoastră".

Cei doi miniştri americani sunt aşteptaţi şi într-o vizită de curtoazie la premierul Yoshihide Suga. În aprilie, acesta va fi primul lider străin oaspete al preşedintelui Biden la Casa Albă.

Blinken şi Austin vor pleca miercuri la Seul, unde au programate întâlniri cu omologii lor până joi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel