Demonstrație de forță a Marii Britanii la granițele Rusiei, după 76 de ani. Manevre cu nave de luptă, submarine și avioane - la 300 km de Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Royal Navy
Foto: Royal Navy

După ce timp de 76 de ani Forțele Armate Britanice și-au desfășurat tradiționalul exercițiu întrunit (naval aerian și terestru) în apele din zona Scoției, Londra a decis ca în acest an să mute exercițiul cu aproape 2.000 de km spre nord-est, în proximitatea coastei de nord a Norvegiei.

 

Exercițiul multinațional Joint Warrior 23-1, condus de Marea Britanie, se desfășoară în perioada 4 – 16 martie, potrivit programării oficiale înregistate la Cartierul General Suprem al Puterilor Aliate (SHAPE).

Condus de Marina Regală britanică (Royal Navy), exercițiul încorporează scenarii de acțiune la suprafața apei și sub apă, aeropurtate și terestre pentru a permite desfășurarea unei pregătiri aero-navale și terestre, într-un mediu multi-amenințare pentru unitățile NATO. Țările participante sunt Canada, Danemarca, Franța, Germania, Țările de Jos, Norvegia, Spania, Polonia, Marea Britanie și SUA.

Exercițiul se va desfășura, în principal, în largul coastei de nord a Norvegiei și în mările nord-europene, cu mai mult de 30 de nave, 4 submarine și mai multe avioane, de la patrulare maritimă până la aeronave de  transport trupe, potrivit Flotei a șasea americane, care mai precizează că SUA sunt reprezentate la activități de distrugătorul Arleigh Burke (DDG-51).

 

Cum de a fost posibil ca Marea Britanie să desfășoare cel mai important exercițiu militar al său la o depărtare atât de mare de zona tradițională din Marea Nordului?

 

2. Sursă foto... (royal-navy_34508500.jpg)

Sursă foto: Royal Navy

La contextul internațional de securitate deosebit de tensionat, în care importante forțe și mijloace și-au permanentizat prezența în locații cheie de pe glob, una dintre acestea fiind coasta de nord a Norvegiei, se adaugă faptul că pe 8 martie, Royal Navy și-a deschis oficial baza navală Camp Viking situată la aproximativ șaizeci de kilometri de Tromsø [nordul Norvegiei], lângă localitatea Øverbygd.

Baza britanică dislocată la puțin peste 300 km, în linie dreaptă, de granița cu Rusia, este situată strategic chiar lângă o bază a forțelor armate norvegiene, precum și în apropierea Bazei Aeriene Bardufoss, de unde operează Forța norvegiană de elicoptere de comando, potrivit Royal Navy.

La Camp Viking, poate fi cazat în caz de nevoie întregul grup de luptă pentru acțiuni pe litoral (Littoral Response Group - LRG), compus din cel puțin un batalion britanic de infanterie marină.

Exercițiul Joint Warrior 23-1 se încadrează, cel mai probabil, într-un scenariu mai amplu de răspuns pe direcția Marea Nordului – Marea Norvegiei – Marea Barents.

În această perioadă atât în Norvegia, cât și în Marea Britanie sunt în curs de desfășurare alte două mari exerciții, la care se adaugă desigur și operații aeriene cu bombardiere strategice, reprezentate de zborurile aeronavelor B-52H din 28 februarie și 1 martie de deasupra Norvegiei.

În perioada 2 - 24 martie, în Marea Britanie are loc exercițiul aerian multinațional Cobra Warrior, care implică 70 de avioane din Royal Air Force - RAF, Belgia, Statele Unite, precum și – pentru prima dată – din Finlanda, India și Arabia Saudită.

”Pentru trei săptămâni, ne vom reuni capabilitățile și vom oferi întregul spectru de operații aeriene, inclusiv operații contraaeriene defensive și ofensive, precum și operații de lovitură. Acestea vor include echipele de lovire de precizie ale regimentului RAF, operații de manevră aeriană pentru sprijinirea forțelor terestre și, de asemenea, dezvoltarea capacității noastre comune de recuperare a personalului, precizează RAF într-un comunicat de presă.

În perioada 4 – 16 martie în zona Tromso din Norvegia se desfășoară faza activă (cu trupe în teren și trageri de luptă) a exercițiului Joint Viking 23, care este cea mai mare activitate anuală de acest gen de pe teritoriul norvegian. Potrivit Forțelor Armate norvegiene, în cadrul exercițiului se vor antrena peste 20.000 de militari din nouă țări (Norvegia, Canada, Finlanda, Franța, Germania, Țările de Jos, Suedia, Marea Britanie și SUA). Vor fi implicate peste aproximativ 50 de aeronave și 40 de nave.

Joint Viking este strâns legat de exercițiul naval Joint Warrior și de exercițiul norvegian de gardă internă Jøssing, în sud-vestul Norvegiei, se mai precizează în comunicatul de presă al Forțelor Armate norvegiene.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel