Demonstrație americană de forță în Marea Chinei de Sud – exercițiu comun a trei grupuri navale de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Nimitz Carrier Strike Group and Makin Island Amphibious Ready Group Conduct Combined Exercises. Sursa Foto: Flota a 7-a a U.S. Navy.
Nimitz Carrier Strike Group and Makin Island Amphibious Ready Group Conduct Combined Exercises. Sursa Foto: Flota a 7-a a U.S. Navy.

După ce un balon meterologic chinez a fost doborât de aviația americană deasupra Statelor Unite, relațiile dintre cele două mari puteri au intrat într-o nouă fază de tensionare.

În acest context, Pentagonul și-a intensificat prezența militară în zona Taiwanului și a dispus efectuarea unui amplu exercițiu care acoperă toate mediile operaționale posibile – naval (inclusiv submarin), aerian (inclusiv spațial) și terestru.

Pe 11 februarie, Forțele Navale americane au informat că trei grupuri de lovire de prim rang – unul aeronaval și două amfibii – desfășoară un exercițiu comun în Marea Chinei de Sud.

”Grupul de atac al portavionului ”Nimitz” (NIMCSG) și Grupul operativ amfibiu ”Makin Island” (MKI ARG) cu Unitatea Expediționară 13 a Infanteriei Marine (13 MEU) desfășoară operațiuni integrate de lovitură expediționară (ESF) în Marea Chinei de Sud, pe 11 februarie”, se precizează în comunicatul de presă emis de NIMCSG.

Deși nu este pentru prima dată când grupuri americane (bazate naval) de cel mai înalt nivel de luptă desfășoară o operație comună, acest tip de angajare este unul mai rar, fiind folosit de forțele americane doar în zone critice pentru securitatea globală, precum Orientul Mijlociu, iar mai recent în Marea Mediterană.

„Operațiile Nimitz Expeditionary Strike Force întăresc capacitățile noastre integrate de forță comună”, a declarat contraamiralul Christopher Sweeney, comandantul CSG 11. „Combinând capacitățile CSG 11 cu ARG/MEU, extindem opțiunile pe care, le oferă această echipă albastru-verde [care operează în oceanul planetar și mările adiacente – nota autorului] comandantul forței comune și crește capacitatea noastră de a crea efecte la nivelul întregului teatru în sprijinul unui Indo-Pacific liber și deschis”.

„Ca forță de gata răspuns, susținem un spectru larg de misiuni, inclusiv debarcarea pușcașilor marini pe țărm, ajutor umanitar în caz de dezastre și descurajarea potențialilor adversari prin puterea de luptă vizibilă și prezentă”, a declarat căpitanul Tony Chavez, comandantul grupului amfibiu Makin Island ARG.

Pe lângă cele două impresionante grupări de lovire, la exercițiu mai participă și grupul amfibiu de luptă Task Force 76/3, care este singură unitate staționată permanent în Okinawa (Japonia) a Flotei a șaptea americane. 

Task Force 76/3 este deocamdată experimentală fiind formată din fuziunea Task Force 76 și Brigada 3 Expediționară de Infanterie Marină.

Unitățile NIMCSG participante includ portavionul USS Nimitz (CVN 68),  trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke (USS Decatur - DDG 73, USS Chung-Hoon - DDG 93 și USS Wayne E. Meyer - DDG 108) din DESRON-9 și escadrilele îmbarcate ale Aripii 17 (CVW-17).

Grupul amfibiu Makin Island include unități de la Escadra Amfibie (PHIBRON) 7 și MEU-13. PHIBRON-7 include nava de asalt amfibie USS Makin Island (LHD 8), împreună cu nava de transport amfibie USS Anchorage (LPD 23). MEU-13 include două batalioane de infanterie marină, un batalion de logistică, Escadrila 362 tilrotoare și Escadrila 122 Aviație de Atac. Flota a 7-a este cea mai mare flotă a Marinei SUA și, în mod obișnuit, interacționează și operează împreună cu aliații și partenerii pentru a păstra o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă, se precizează la finalul comunicatului de presă.

Pe lângă forțele bazate pe mare, Pentagonul a mai dislocat la începutul lunii februarie în Insulele Guam (Baza Andersen), bombardiere strategice B-1B Lancer în cadrul unei misiuni Bomber Task Force.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel