Declarație a miniștrilor apărării din țările NATO cu privire la situația din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 16 februarie, miniștrii apărării din statele NATO au emis un comunicat de presă prin care își reafirmă solidaritatea în fața acțiunilor Rusiei și confirmă menținerea strategiei de abordare pe două direcții a situației generate de Kremlin, respectiv descurajare și apărare puternice, combinate cu deschiderea către dialog.

“Suntem profund îngrijorați de acumularea militară rusă la scară foarte mare, neprovocată și nejustificată în și în jurul Ucrainei și în Belarus. Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomației, să inverseze procesul de constituirea [a grupărilor de forțe] și să-și retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale”, se menționează în deschiderea comunicatului..

NATO consideră acțiunile Rusiei o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice, fapt pentru care a decis să intervină prin desfășurarea de forțe terestre suplimentare în partea de est a alianței și prin creșterea numărului mijloacelor maritime și aeriene în această zonă.

Toate măsurile luate sunt considerate preventive, proporționale și fără a incita la escaladare, însă consolidează postura defensivă și descurajatoare a organizației pentru a putea răspunde tuturor situațiilor neprevăzute.

“Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt”, au ținut să sublinieze miniștrii.

Cu această ocazie, NATO a reamintit că rămâne angajată față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv acela că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate.

“Ne reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. După cum s-a spus anterior, orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și va avea un preț ridicat. NATO va continua să coopereze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE”, se precizează în comunicat.

De asemenea, miniștrii au subliniat că NATO continuă să urmeze calea diplomației și a dialogului cu Rusia pe probleme de securitate euro-atlantică, inclusiv prin susținerea eforturilor făcute în formatul Normandia pentru implementarea acordurilor de la Minsk privind situația din Donbas.

“Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne angaja într-un dialog european de securitate reînnoit, inițiat de Polonia în calitate de actual președinte al OSCE. Am făcut propuneri substanțiale Rusiei pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euro-atlantică și așteptăm un răspuns. Am oferit în mod repetat și continuăm să oferim un dialog suplimentar prin intermediul Consiliului NATO-Rusia și suntem dispuși la angajamente”, se consemnează în finalul comunicatului care se încheie cu încurajarea Rusiei de a da dovadă de reciprocitate, optând pentru diplomație și dezescaladare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel