De la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina a primit din Turcia în total 50 de drone Bayraktar TB2

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei
Dronă turcească Bayraktar TB2, sursă foto: Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

Potrivit janes.com, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a anunțat recent (pe 28.06.2022) că societatea Baykar din Turcia își va pune la dispoziție toate capacitățile de producție pentru a răspunde nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei.

Reznikov a precizat că, după ce a livrat Ucrainei 50 de drone de tip Bayraktar TB2 de la începutul invaziei rusești (la sfârșitul lunii februarie), compania turcească urmează să depună toate eforturile pentru a îndeplini solicitările Ucrainei pentru alte câteva zeci de drone.

Anunțul ministrului ucrainean al apărării a venit la numai o zi după ce reprezentanții companiei Baykar au declarat că vor dona Ucrainei trei drone de cercetare și atac de tip Bayraktar TB2, care au fost finanțate printr-o strângere publică de fonduri, pe lângă o altă dronă de acest tip, care a fost achiziționată de Lituania în numele Ucrainei.

În același timp, Reznikov a menționat că Ucraina și Turcia vor continua să lucreze la construirea unei fabrici comune cu Baykar pe teritoriul ucrainean, în baza unui acord încheiat înainte de invazia rusă.

“Acestea sunt planuri pe termen mediu. Deocamdată este vorba doar despre o altă comandă pentru câteva zeci de drone”, a precizat Reznikov, adăugând că un nou lot de drone Bayraktar este așteptat să sosească în Ucraina la jumătatea lunii iulie.

Comentariul autorului: Foarte probabil că societatea producătoare din Turcia livrează deja de mai mult timp toată producția de drone Bayraktar TB2 către Ucraina.

Înainte de începerea invaziei rusești, pe 24 februarie, Forțele Armate ale Ucrainei dispuneau de 36 de drone de cercetare și atac de tip Bayraktar TB2, împărțite între Forțele Aeriene și Forțele Navale. Adăugând la acestea cele 50 de drone primite între timp, rezultă faptul că militarii ucraineni au folosit împotriva rușilor 86 de drone de producție turcească.

Din calculele efectuate de partea rusă rezultă că, până la sfârșitul lunii iunie, toate aceste drone au fost distruse, fie în zbor, fie la sol, în urma unor lovituri cu rachete ale militarilor ruși.

Evident că noile drone turcești le vor crea noi probleme militarilor ruși, în special în zona Mării Negre, unde acestea s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Ținând cont de acest lucru, nu este exclus ca în relațiile dintre Rusia și Turcia să apară noi tensiuni din cauza livrărilor permanente de drone către Ucraina.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel