David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În contextul împlinirii a doi ani de la invadarea la scară largă a Ucrainei de către Federaţia Rusă, Marea Britanie a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, inclusiv arme antitanc şi un nou lot de 200 de rachete Brimstone, precum și instruire suplimentară pentru armata ucraineană. 

În total, Marea Britanie a alocat 3,2 miliarde de dolari pentru asistența militară acordată Ucrainei în perioada 2024-2025. Din această sumă, 255 de milioane de dolari vor fi folosite de urgență pentru achiziționarea a sute de mii de drone pentru Forțele Armate ale Ucrainei. În plus, în 2024, Marea Britanie intenționează să aloce 310 milioane de dolari pentru achiziționarea și producția de proiectile de artilerie pentru nevoile Ucrainei.

Marea Britanie apără interesele Ucrainei și pe plan diplomatic. La 23 februarie, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicată aniversării invaziei, ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că președintele rus Vladimir Putin crede că poate să acapareze teritorii, să redeseneze frontiere și să folosească forța pentru a-și construi imperiul. "Iar noi nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple", a adăugat politicianul.

Iryna Solomko, corespondent al redacţiei de limbă ucraineană a Vocea Americii, a stat de vorbă cu David Cameron în marja Consiliului de Securitate al ONU. În cadrul interviului, Camerona explicat de ce a făcut prima sa vizită în Ucraina și dacă Occidentul face presiuni asupra Ucrainei pentru a negocia cu Rusia.

Întrebat despre cum a aflat despre invazia pe scară largă a Rusiei, David Cameron a precizat: ,,Îmi amintesc că am citit cu o zi înainte că urma să se întâmple, pentru că era o desfăşurare uriașă de trupe rusești la granița cu Ucraina. Dar pur și simplu nu puteam să cred că Putin ar fi atât de agresiv și atât de prost încât să încerce să invadeze întreaga țară. Dar asta este ceea ce a făcut. Și îmi amintesc că am fost profund șocat de faptul că acum, în această presupusă eră modernă, o țară precum Rusia ar putea încerca să invadeze și să cucerească un stat suveran și independent, membru al Națiunilor Unite''.

David Cameron nu eram membru al guvernului la acea vreme, dar Londra a avut un rol esențial în mobilizarea opiniei publice internaţionale pentru a spune cât de greșit a fost gestul Federaţiei Ruse.

 

Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse

 

Din câte se pare, aceste evenimente din jurul Ucrainei și provocările pe care le-au adus au influențat decizia lui David Cameron de a reveni în politica mare și de a deveni cel mai înalt diplomat al Marii Britanii.

,,Am fost foarte încântat când premierul Rishi Sunak m-a invitat să revin. Și nu am ezitat în a spune da'', a precizat Cameron.

Întrebat dacă partenerii occidentali ai Ucrainei au făcut tot ce au putut pentru că aceasta să facă față acestei provocări, David Cameron a ţinut să sublinieze: ,,Răspunsul scurt este nu, nu am făcut suficient. Da, desigur, este surprinzător cât de unit a fost Occidentul. Ați văzut cum a reacționat Uniunea Europeană în 2014. În 2022, țările au fost complet unite, și aproape complet reunite. Vedem extinderea NATO, cu aderarea Suediei și Finlandei. Uitați-vă la Germania, care nu este în mod tradițional un furnizor de arme, dar care a început să furnizeze arme Ucrainei''.

Potrivit ministrului britanic de externe, în acest moment Ucraina nu are suficiente obuze şi are mare nevoie de sprijinul Statelor Unite pentru a beneficia de cât mai multe arme.

,,Există multe schimbări pozitive. Dar am făcut destule împreună? Nu, nu am făcut. Ucraina nu are suficiente obuze. Ucraina are nevoie de sprijinul Statelor Unite. Ucraina are nevoie de mai multă finanțare și are nevoie de mai multe arme. Așa că trebuie să fim sinceri cu ceea ce am spus, să spunem că susținem Ucraina, că avem încredere în ucraineni. Apoi trebuie să dovedim acest lucru cu arme, bani, sprijin diplomatic, militar și moral'', a subliniat Cameron.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel