Danezii își modernizează mașinile de luptă CV90, prezente la nivel mondial pe cele mai fierbinți fronturi: Ucraina sau Afganistan

Mașini de luptă CV90 daneze. Photo source: BAE Systems
Mașini de luptă CV90 daneze. Photo source: BAE Systems

Pe 21 martie 2024 – BAE Systems a semnat un contract cu Organizația pentru Achiziții și Logistică a Ministerului Apărării din Danemarca (DALO) pentru modernizarea la jumătatea duratei de viață a flotei daneze de vehicule de luptă CV90, urmând să asigure performanța acestora pentru mulți ani de acum înainte.

Acest contract de modernizare la jumătatea duratei de viață vine în urma semnării contractului-cadru privind furnizarea de servicii de reparații și întreținere.

Potrivit unui comunicat emis de BAE Systems către DefenseRomania, „în baza contractului, vehiculele de luptă CV90 aparținând infanteriei daneze vor fi integrate cu noua turelă seria D, un important salt înainte în materie de design și funcționalitate, care asigură îmbunătățiri semnificative ale echilibrului vehiculului și noi modalități de introducere a unei game variate de armament, pentru letalitate sporită.

„Noul vehicul oferă și considerabile îmbunătățiri ergonomice pentru a ajuta echipajul și are la bază ani de experiență dovedită în luptă, îmbunătățiri continue ale vehiculului și analiza datelor provenite de la Clubul de utilizatori CV90. Clubul reunește toate țările care operează flote de CV90”, mai transmite sursa citată.

 

Danezii salută semnarea acordului cu BAE Systems pentru modernizarea blidnatelor de luptă CV90

 

2. CV90, surs... (cv90-bae-systems_53305800.jpg)

CV90, sursă foto: BAE Systems

„Sunt foarte încântat să semnez acest contract pentru modernizarea la jumătatea duratei de viață a flotei daneze de CV90. Este o modernizare importantă a unuia dintre cele mai importante sisteme de armament ale armatei. Ca producător al vehiculelor, BAE Systems Hägglunds cunoaște extrem de bine capabilitatea acestora, iar modernizarea care va fi efectuată va readuce vehiculele la nivelul unei platforme de vârf din punct de vedere tehnologic, care va asigura echiparea adecvată a acestora pentru operațiunile viitoare,” a declarat General-locotenent Kim Jesper Jørgensen, directorul DALO.

„Aceste modernizări vor oferi echipajelor flotei daneze de CV90 o protecție îmbunătățită și o mai mare eficiență în luptă, asigurând în același timp funcționalitatea flotei existente de CV90 a Armatei Regale Daneze,” a și declarat Tommy Gustafsson-Rask, directorul general al BAE.

Systems Hägglunds, care proiectează și produce familia de vehicule de luptă CV90, transmite că modernizările includ echiparea vehiculelor daneze CV90 cu șenile din cauciuc care reduc greutatea vehiculului asigurând astfel capacitatea utilă necesară pentru adăugarea de noi sisteme și, în același timp, reduc zgomotul și vibrațiile, pentru a minimiza impactul biomecanic pe termen lung asupra echipajului și a reduce nivelul de oboseală al acestuia.

Vehiculele modernizate vor fi dotate cu o rachetă ghidată anti-tanc (anti-tank guided missile – ATGM) și un sistem de senzori de protecție pasivă (Defence Aid Suite – DAS) – care cresc atât letalitatea, cât și protecția militarilor danezi.

Implementarea programului este planificată să aibă loc în perioada 2026-2029 și va fi executată în strânsă cooperare cu industria și partenerii danezi.

Cu peste 1.700 de vehicule CV90 comandate, în 17 variante diferite, mașinile de luptă CV90 au acoperit mai mult de opt milioane de kilometri și au fost aleste pentru a înzestra Armatele a 10 națiuni europene, dintre care opt membre NATO. CV90 au participat la operațiuni în Liberia, fiind de asemenea implicat în lupte în Afghanistan și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel