Dacă în România e „liniște” privind prezența blindatelor românești TAB-71 pe frontul din Ucraina, Bulgaria își asumă transferul

Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)

Încă de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei țara noastră a adoptat politica confidențialității în ceea ce privește sprijinul militar pe care îl acordă Ucrainei, în ciuda faptului că armament românesc a fost semnalat pe frontul ucrainean. Exemplul României este însă izolat.

Există însă numeroase materiale video și foto care atestă prezența echipamentului militar românesc în Ucraina. Inclusiv un amplu raport al analiștilor de la Oryx care au identificat pe front inclusiv lansatoare de rachete multiple APR-40, mitraliere grele, și diferite tipuri de muniții. Nu în ultimul rând România e unul din cei mai mari furnizori de combustibil pentru forțele armate ucrainene.

În primăvara acestui an au apărut inclusiv imagini video cu transportoare blindate TAB-71M produse în România, în timpul transportului în Ucraina.

TAB-71 au fost produse de România, sub licență sovietică, înainte de 1989.

Ele se aflau în dotarea Armatei române până în 2017. Au mai fost livrate Republicii Moldova și fostei Iugoslavii.

E puțin probabil spre deloc ca TAB-71M să fi fost livrate Ucrainei de Republica Moldova, ori de un stat din fosta Iugoslavie care nu a achiziționat decât 40 de transportoare.

Ajutorul economic, cel privind tranzitul de cereale și hub-ul umanitar dezvoltat de România pentru Ucraina sunt singurele subiecte pe care clasa politică de la București le abordează.

Politica Bucureștiului e însă să nu vorbească despre ajutorul militar pe care îl acordă Ucrainei, în ciuda faptului că această decizie a fost nu de puține ori criticată.

Acest silenzio stampa în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei vine inclusiv de la cel mai înalt nivel politic, președintele Klaus Iohannis și guvernul României.

 

Bulgaria măcar își asumă. Peste 100 de blindate sovietice vor fi transferate Ucrainei

 

2. Bulgaria, ... (btr-60pb-md1_70289100.jpg)Bulgaria, transportor blindat BTR-60PB-MD1. Photo credit: Wikipedia

Începând din luna septembrie vecinii noștri de la sud de Dunăre vor transfera peste 100 de blindate din perioada sovietică Ucrainei. Decizia Bulgariei a fost anunțată de ministrul Apărării Todor Tagarev, într-o conferință de presă comună la Odesa cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov.

Oficialul bulgar a precizat că acordul trebuie ratificat de Parlamentul de la Sofia, lucru ce se va întâmpla imediat după vacanța parlamentară.

Blindatele se află în depozitele MAI bulgar iar oficialul bulgar a subliniat că transferul nu va afecta capacitățile de apărare ale Bulgariei.

Cei de la Militarnyi, care au scris despre decizia Bulgariei, amintesc că în iulie aceeași sursă a precizat că Bulgaria ia în considerarea să transfere aproximativ 100 de blindate din perioada sovietică, așteptând ca în locul lor SUA să le livreze blindate M1117.

Nu e clar calendarul și nici tipul de transportoare sovietice pe care Bulgaria le va transfera, acestea fiind mai mult ca sigur depășite tehnologic, dar încă pot ajuta forțele armate ucrainene. În orice caz decizia Bulgariei e una deschisă și asumată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel